Arhiva completă a Radio Europa Liberă din perioada comunistă ar putea fi disponibilă online

2Comentarii
Arhiva completă a Radio Europa Liberă din perioada comunistă ar putea fi disponibilă online
Arhiva completă a Radio Europa Liberă din perioada regimului comunist ar putea fi adusă în România şi pusă la dispoziţia tuturor, dacă Institutul de Istorie Recentă va face rost de încă 140.000 de euro. Această arhivă, care curpinde sute de mii de pagini de text şi mii de benzi audio se află acum la Hoover Institute, din California, a declarat, marţi, la Timişoara, fostul director adjunct al Radio Europa Liberă, Liviu Tofan.

Acesta a susţinut o conferinţă în faţa a câtorva zeci de studenţi în Aula Magna a Universităţii de Vest. Tofan le-a povestit studenţilor ce a însemnat pentru români, în perioada comunistă, Radio Europa Liberă, el afirmând că, jurnalele de ştiri erau ascultate, uneori, chiar şi de 90 la sută din românii cu radio.

„În medie, Radio Europa Liberă avea un share de 70 la sută, în condiţiile în care, astăzi, un radio este mulţumit cu o cotă de cinci procente. Jurnalele de ştiri şi de unele emisiuni aveau chiar o cotă de 90 de procente. O mare parte din acest succes se datorează şi regimului totalitar, care interzisese orice formă liberă de exprimare”, a spus Tofan.

El a explicat că Institutul de Istorie Recentă, al cărui director este, a demarat, în luna decembrie a anului trecut, un proiect prin care se intenţionează realizarea unei copii digitale a celor 600.000 de texte şi circa 3.500 de benzi audio care compun arhiva acestui radio în cei 40 de ani de regim totalitar în România şi care acum se află la Hoover Institute, din Stanford, California. Însă, pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit, ar fi nevoie de 200.000 de euro, din care institutul a reuşit să strângă 60.000 de euro din donaţii.

Cu toate acestea, Liviu Tofan este optimist şi speră ca, în viitorul apropiat, arhiva completă a Radio Europa Liberă să se găsească atât la Arhivele Naţionale din Bucureşti, cât şi online, fiind astfel disponibil tuturor celor interesaţi de „istoria reală” a României din perioada regimului totalitar.

„Este important ca această arhivă să fie aici pentru că sunt pagini dintr-un capitol din istoria României. Nu e vorba de Europa Liberă, e vorba de România. Acest radio a consemnat în cei 40 de ani de totalitarism ce se întâmpla în România reală. Foarte mulţi tineri s-au arătat interesaţi de acest proiect. Şi dacă am stârnit interesul tinerilor am realizat deja foarte mult”, a concluzionat Tofan.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor