Aproape 18.000 de timisoreni trebuie sa plateasca la Fisc sume datorate din 2012

De Marcel Hoster
10Comentarii
Aproape 18.000 de timisoreni trebuie sa plateasca la Fisc sume datorate din 2012
© Foto: arhiva
Aproape 18.000 de timişeni primesc în aceste zile plicuri de la ANAF. Din păcate, nu sunt anunţuri de scutiri de taxe şi impozite, ci regularizări pentru venituri… din 2012.

Nebunia legislativă clasic românească a creat o situaţie total neplăcută pentru contribuabilii timişoreni. Aproximativ 18.000 de decizii de impunere sunt trimise în aceste zile către cei care au realizat venituri în cursul anului 2012. Problema apare din cauza faptului că jumătate de an s-a aplicat un model de legislaţie, iar în cea de a doua jumătate altă modalitate de impunere. Mai precis, în prima parte s-a încasat doar CAS – pensii şi şomaj, iar în a doua jumătate şi contribuţia de sănătate. Iar aceasta a bulversat total modul de impunere a veniturilor pentru acel an. Mai mult, administrarea bugetului şi încasarea contribuţiilor la sănătate aflată la Casa de Sănătate în acea perioadă a trecut ulterior la ANAF. Timp de câțiva ani nimeni nu s-a sesizat că ar fi anumite probleme cu plata contribuţiei la sănătate, dar acum când se apropie cinci ani şi sumele datorate se pot prescrie, a fost reanalizată situaţia şi sumele au fost calculate, fiind emise deciziile respective. Aşadar, mulţi contribuabili s-au trezit cu acele sume datorate în plus, acum, la aproape cinci ani. Şi chiar este vorba despre un număr destul de mare, este vorba de aproximativ 18.000 de persoane care au avut tot felul de activităţi independente, chiar şi pentru cei care au obţinut venituri din dobânzi!

Mare parte dintre cei afectaţi sunt administratori de imobile sau femei de serviciu, iar toţi s-au sesizat având de plătit sume de la câteva sute, până la peste o mie de lei. Iar oamenii, chiar dacă se gândiseră că vor mai avea de plătit şi şi-au pus bani deoparte, dar atunci în 2012, aşteptând o decizie de impunere care nu a mai venit, acum nu mai ştiu ce s-a întâmplat atunci şi despre ce sume ar fi vorba. Şeful Federaţiei Asociaţilor de Locatari din Timşoara, Petru Olariu, spune că a încercat să obţină lămuriri legate de aceste decizii sosite, dar nu a reuşit.

„Este vorba despre oameni care au avut anumite activităţi independente. Pe noi ne-a interesat ce se întâmplă cu aceste decizii de impunere care au venit acum două săptămâni, pentru administratori şi femei de servici pentru anul 2012, în condiţiile în care ei au avut un loc de muncă, pensie, un alt venit. Noi am reţinut banii pe semestrul 2, contribuţia la sănătate, aşa era în Codul Fiscal, pe primul nu era. Având în vedere că legislaţia este cum este, azi e ceva, mâine se schimbă, am zis să ne adresăm ANAF să ne spună care este actul legal, hotărâre de guvern, lege, articol şi am solicitat acest lucru zile întregi. Dacă ne uităm pe codul fiscal în prima parte în semestrul 1, trebuia să reţinem pensie şi şomaj. Începând cu 1 iulie, aplicând noul cod fiscal, prin acesta unele articole s-au aplicat de la 1 ianuarie, unele de la 1 iulie. De la 1 iulie a spus să reţinem sănătate, dar acea ordonanţă mai avea o prevedere, care spunea că orice prevedere contrară se anulează. Noi am considerat că dacă am aplicat codul fiscal, asta este legea legilor.”,a declarat Petru Olariu.

El spune că deocamdată nu a primit niciun răspuns oficial de la Finanţe referitor la aceste declaraţii. Oamenii au timp 60 de zile să plătească sumele din deciziile emise pentru sumele de acum cinci ani, sau posibilitatea de a face contestaţie în maxim 45 de zile. Ce este şi mai ciudat este că timp de cinci ani sumele respective nu au fost cuantificate în deciziile de impunere şi acum apar brusc. Astfel, dacă pentru alte datorii vechi de cinci ani se plătesc penalizări, minunea face ca aceste sume apărute acum să nu fie purtătoare de asemenea penalizări, contribuabilii fiind obligaţi să plătească doar principalul.

Surse din Finanţe ne-au declarat că toată harababura a apărut din cauza faptului că bazele de date de la Casa de Sănătate nu au fost predate cum trebuie la ANAF, instituția care se ocupă acum de administrarea contribuţiilor pentru sănătate. Cei de la Casă nu mai vor să se complice sub nicio formă cu aceste datorii, odată bazele de date predate. Acum, cu perspectiva ca sumele de acum cinci ani să fie prescrise, s-au trezit şi cei de la Finanţe, care au fost nevoiţi să se apuce să facă curăţenie după toate problemele apărute în acele baze de date. Astfel, oamenii de la ANAF au fost nevoiţi să stea şi să caute o grămadă de declaraţii, ceea ce a blocat efectiv activitatea.

Despre ce se va întâmpla cu deciziile de impunere respective, nimeni nu ştie, în continuare se aşteaptă anumite precizări. Cert este că mulţi vor face contestaţie la acele sume, ceea ce va duce la un blocaj şi mai mare în sistemul fiscal.

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor