Aproape 1.500 de avorturi la cerere in Timis. Folositi metode contraceptive pentru a nu ajunge pe masa de operatie

De Adrian Panduru
6Comentarii
Aproape 1.500 de avorturi la cerere in Timis. Folositi metode contraceptive pentru a nu ajunge pe masa de operatie
© Tion: Aproape 1.500 de avorturi la cerere in Timis
Sunt o grămadă de metode contraceptive la îndemâna tuturor, pentru a nu se ajunge la avort. Din păcate, conform medicilor timișoreni, multe femei din județul Timiș recurg la avort la cerere. Direcția de Sănătate Publică Timiș alături de cabinetele de planing familial au dat startul unei campanii prin care vor fi promovate metodele contraceptive sigure.

În Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP), în anul 2015, peste 2.500 de femei au făcut avort în spitalele de stat. Dintre acestea, 1.400 au făcut avort la cerere. 1.350 dintre femeile care au făcut avort provin din mediul urban, iar 1.207 din mediul rural. Tot anul trecut, 214 adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani au făcut avort. Alte 22 aveau vârste sub… 15 ani.

Trebuie făcută diferența între avort la cerere și avortul care se face din motive medicale. Cel la cerere este atunci când femeia vrea „să scape” de copil, deși acesta se dezvoltă așa cum trebuie, iar cel din motive medicale se face atunci când medicul recomandă asta – pentru că sarcina este oprită în evoluție, sarcina este toxică sau alte motive care pun în pericol decisiv viața fătului sau a mamei.

Tinerii, și nu numai ei, pot primi prezervative și pilule contraceptive gratuit, dar și consiliere în alegerea celei mai potrivite metode contraceptive, dacă se adresează unui cabinet de planificare familială.

„Ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire/acces la contraceptivele moderne, dintre țările cuprinse în raportul Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%). Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, şi de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite”, transmit reprezentanții DSP Timiș.

Cabinete de planificare familială în Timișoara se găsesc pe str. Sf. Rozalia, nr. 1-3, dar și la Policlinica Studențească din complex, Maternitatea „Bega”, Maternitatea „Odobescu”, Policlinica Spitalului Județean și Policlinica din Piața Dacia.

Mai multe informații despre metodele contraceptive găsiți aici.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor