Aparatura de 15.000 de euro pentru salvarea nou-nascutilor, donatie catre Spitalul de Copii Timisoara

De Adrian Panduru
Aparatura de 15.000 de euro pentru salvarea nou-nascutilor, donatie catre Spitalul de Copii Timisoara
© Foto: arhiva
Organizația Salvați Copiii România continuă donațiile pentru Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara. Reprezentanții unității sanitare au primit miercuri, ca donații, echipamente medicale necesare salvării și îngrijirii nou-născuților. Donația, în valoare de 15.000 de euro, a fost făcută de Salvați Copiii, cu sprijinul unui sponsor.

Salvați Copiii România, cu sprijinul sponsorilor, a donat, miercuri, spitalului din Timișoara o masă radiantă, un monitor de funcții vitale, două infuzomate și două perfuzomate, aparate medicale destinate tratării copiilor născuți înainte de termen.

„Colegii mei care fac gărzi simt solidaritatea dumneavoastră. Noi avem multe cazuri grave. Avem prematurii, care vin cu patologie gravă, avem și un compartiment de nou născuți la termen. Anul trecut am avut 15 nou născuți la termen cu malformații cardiace grave și 45 cu malformații ușoare. Aparatura ne este mai mult decât utilă”, a spus doctorul Mărioara Boia, șef secție neonatologie prematuri la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara.

La secția de neonatologie-prematuri a spitalului sunt transferați nou-născuții cu patologii grave din întreg județul Timiș, precum și din județele vecine, 900 de copii nou-născuți fiind tratați anual în unitatea spitalicească. De când derulează programul de reducere a mortalității infantile, a cărei incidență rămâne una îngrijorătoare, Salvați Copiii a donat echipamente medicale în valoare de 83.500 de euro acestei unități spitalicești. În județul Timiș, rata mortalității infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuți vii, dublă față de media raportată la nivelul Uniunii Europene.

Acesta este cel de-al cincilea an în care Organizația Salvați Copiii ajunge cu donații în județul Timiș la Spitalul de Urgență pentru copii ”Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, valoarea totală a donațiilor din această perioadă ridicându-se la suma de 130.000 de euro.

În România, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

”În România, nou-născuții încă mor, pentru că maternitățile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Dotarea făcută secției de neonatologie a Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” este parte programului pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 720.000 de euro.

”Este vital ca toate maternitățile să fie dotate corespunzător, pentru a-i putea îngriji pe copiii vulnerabili. Nou-născuții nu pot vorbi pentru ei înșiși, dar au o extraordinară forță de a lupta. Au nevoie de sprijin, la fel ca medicii, pentru a putea câștiga toate bătăliile pentru viață”, a spus Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii.

Reprezentanții spitalului ar mai avea nevoie de un incubator tip girafă și de un ventilator.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot afla mai multe informații aici.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !