Apar statui ecvestre la Timisoara: s-a stabilit care vor fi personalitatile expuse calare!

De Alina Strugariu ​
Reactualizat la:
14Comentarii
Apar statui ecvestre la Timisoara: s-a stabilit care vor fi personalitatile expuse calare!
© TION: Apar statui ecvestre la Timisoara: s-a stabilit care vor fi personalitatile expuse calare!
În 2013, primarul Nicolae Robu anunţa că Timişoara trebuie înfrumuseţată cu noi statui. Şi nu orice statui, ci unele ecvestre. Între timp, oficialii municipalităţii au reuşit să stabilească ce personalităţi vor fi înfăţişate călare: Prinţul Eugeniu de Savoya, Iancu de Hunedoara şi Paul Chinezu. Aleşii locali vor avea pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe un proiect de hotărâre în acest sens.

Proiectul de hotărâre, care urmează să fie supus spre aprobare în consiliul local, face referire la „realizarea a trei statui ecvestre în cinstea a trei personalităţi istorice care au marcat viaţa culturală, economică şi spirituală a oraşului Timişoara”.

Astfel, pe străzile urbei ar urma să apară trei statui care să îi înfăţişeze pe Prinţul Eugeniu de Savoya, pe Iancu de Hunedoara şi pe Paul Chinezu, toţi trei călare.

Aleşii locali ar urma să aprobe demararea procedurilor pentru realizarea şi amplasarea noilor statui „în spaţiul public al oraşului Timişoara”.

Primarul Nicolae Robu a lansat ideea statuilor ecvestre pentru înfrumuseţarea oraşului la începutul anului 2013. Şi a dat atunci şi câteva exemple de personalităţi care ar trebui, în opinia sa, să aibă statui. Bineînţeles, nu toate călare.

„În aceeaşi idee a preocupărilor de ridicare a oraşului, de înfrumuseţare a lui, de a-l face mai atractiv, vom realiza în Timişoara mai multe statui. Şi vă dau acum câteva exemple de personalităţi grele care merită să aibă statuie în Timişoara şi n-au avut până acum. Când spun statuie nu mă refer doar la un bust. Dorim o statuie ecvestră a lui Iancu de Hunedoara, o altă statuie ecvestră a lui Eugeniu de Savoya, o a treia statuie ecvestră – Carol Robert de Anjou. Remarcaţi că ne uităm chiar la istoria de începuturi a Timişoarei (…) Mai dorim un bust al lui Wilhelm Muhle în zona Parcului Rozelor (n.r. – realizat între timp în Parcul Rozelor) şi o să avem şi o statuie a lui Johnny Weissmuller, şi asta o să fie iarăşi statuie, nu un simplu bust”, afirma Robu.

Unde vor fi amplasate noile statui? Primarul a enumerat câteva posibile amplasamente în trecut: Piaţa Huniade – zona Muzeului Banatului şi intersecţia de la Michelangelo – Piaţa Leonardo da Vinci.

Oricum, edilul spunea că monumentele ar trebui să fie răspândite în diferite zone din oraş, pentru ca vizitatorii urbei… să aibă unde să-şi facă poze.

Alte articole pe aceeași temă:

De ce are nevoie Timisoara? De statui ecvestre, spune primarul!

Anul acesta se da drumul la proiect pentru prima statuie ecvestra la Timisoara

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor