Şanse mai mari în 2008 pentru E 112

ORADEA – Pentru anul 2008, bugetul alocat pentru tratamentul în străinătate în baza formularului E 112 este de 340 de milioane de lei, de 17 ori mai mare decât cel din anul acesta când au fost alocate doar 20 milioane de lei.

În cazul în care această sumă va fi depăşită, se vor obţine alţi bani prin rectificare bugetară, după cum susţine dr. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Totodată, în cazul în care aceste sume nu vor fi cheltuite în întregime, banii vor fi redistribuiţi pentru alte capitole din sănătate. Potrivit unui raport al CNAS, în anul 2007 au fost daţi 234.810 euro, pentru plata decontărilor formularelor E112, fiind soluţionate 14 dosare. Număr semnificativ de mic, având în vedere că s-au utilizat doar aproximativ 850.000 de lei din cele 20 de milioane alocate. Potrivit aceleaşi surse, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2007, au fost eliberate 1.000 de formulare orientative E 112, dar în final s-au întocmit abia 121 de dosare. Dintre acestea, numai 84 au fost complete şi validate. În Bihor un singur dosar a fost soluţionat în acest an.

Cum beneficiem de E 112?

Trimiterile la tratament medical în străinătate trebuie să îndeplinească două condiţii: tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în Pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale din România iar acesta nu i se poate acorda bolnavului în intervalul de timp necesar în mod normal la noi în ţară. Persoana care solicită formularul E 112 are nevoie de următoarele acte: copie după actul de identitate sau certificatul de naştere, după caz, dovada calităţii de asigurat, un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în altă ţară cât şi dosarul medical din care să rezulte diagnosticul. Aceste documente trebuie să certifice îndeplinirea condiţiilor de obţinere a formularului E 112, fiind precizat totodată, în mod explicit şi argumentat, motivul pentru care bolnavul trebuie trimis pentru tratament în altă ţară. Pe lângă aceste documente, mai trebuie depusă şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru UE în care se intenţionează efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical.

Plata tratamentului

Decontarea tratamentului se face între casele de asigurări de sănătate, nu prin plată directă. Serviciul medical se decontează conform legislaţiei în vigoare din ţara unde se face tratamentul. Aprobarea decontului durează între 1-4 zile. O persoană poate să beneficieze de reglementările privitoare la formularul E 112 chiar dacă aceasta e plecată în străinătate fără să aibă formularul, dacă la întoarcere prezintă documente privind diagnosticul şi plăţile pentru serviciile medicale primite, dar decontarea se va face la nivelul tarifelor din România. Afecţiunile care pot beneficia de tratamente în alte ţări sunt tumori cu diferite localizări, dialize, tratament citostatic, leucemii limfoblastice, stenoză aortică, implant cohlear. Cât priveşte numărul mare de pacienţi români care ar dori să meargă la tratament în străinătate, conducerea CNAS susţine că nici posibilităţile ţărilor din jur nu sunt atât de mari şi acolo existând liste de aşteptare.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor