Aniversare la Timisoara. MECIPT-1, primul calculator din Romania, implineste 50 de ani

De M.M.H.
Reactualizat la:
2Comentarii
Aniversare la Timisoara. MECIPT-1, primul calculator din Romania, implineste 50 de ani
Dacă acum 50 de ani a fost creat primul calculator din ţară, MECIPT-1, la Timişoara, de atunci domeniul tehnologiei informaţiei a cunoscut o ascendenţă impresionantă. MECIPT-1 avea 2 000 tuburi electronice, putea face 50 de operaţii/secundă, 4 kbytes memorie pe tambur magnetic şi 30 kilometri de fire. Acum, cel mai banal laptop reprezintă o adevărată imagine SF pe lângă maşinăria de calcul din 1961.

Universitatea Politehnica sărbătoreşte joi şi vineri o jumătate de veac de la crearea MECIPT-1, prima Maşină de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara. „Nu este deloc întâmplător faptul că la Timişoara există foarte multe companii în domeniul IT care se bazează pe studenţii şi absolvenţii noştri“, a precizat Nicolae Robu, rectorul UPT.

Horia Gligor, unul dintre cei care au lucrat cu MECIPT-1, a făcut o scurtă comparaţie între performanţa primului calculator şi ceea ce există în zilele noastre pe piaţă: „Cel mai banal stick are o capacitate mai mare decât o avea MECIPT“, a explicat acesta. Prima maşină de calcul din România avea 2 000 tuburi electronice, 4 kbytes memorie pe tambur magnetic, 30 kilometri de fire şi putea face 50 de operaţii/secundă. Instrucţiunile de atunci se făceau cu o singură adresă. Rezultatele erau imprimate pe o maşină de scris, cu relee montate deasupra clapelor. Nici vorbă de imprimanta cu laser ce poate fi cumpărată din orice magazin specializat acum.

Dacă în zilele noastre giganţii Google, Apple şi Microsoft se bat pe sisteme IT tot mai performante, laptopuri mici şi ultrarapide, iPaduri, telefoane deştepte ş.a.m.d., calculatorul din anii 1960 era format din cinci părţi: sistemul aritmetic, memoria, dispozitivele de introducere şi extragere a datelor şi sistemul de comandă, care ocupau zeci de metri pătraţi.

Pentru celebrarea a 50 de ani de la crearea MECIPT-1, reprezentanţii UPT au pregătit  mai multe manifestări: vineri, 25 martie, de la ora 11, are loc o întâlnire festivă la Rectoratul Politehnicii, sala Senatului, o expoziţie foto şi de documente “mecipt-iene” şi o lansare carte. După întâlnirea festiva, participanţii vor lua parte la dezvelirea unei plăci memoriale, sub ferestrele clădirii unde a fost Centrul de Calcul MECIPT, şi în continuare, o vizita la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, unde este expusă o parte din MECIPT-1, în cadrul expoziţiei „De la primele scrieri la multimedia“.

M.M. Hojda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor