Angajatorul este responsabil

ORADEA – Adoptarea acquis-ului comunitar a însemnat, printre altele, transformarea tradiţionalei „protecţii a muncii” în noua şi europeana „sănătate şi securitate în muncă” (SSM). Prin urmare, asigurarea protecţiei salariaţilor la locul de muncă este reglementată de norme noi, la standarde europene.

Despre schimbările intervenite în legislaţia muncii, pe linia de sănătate şi securitate în muncă, s-a discutat în cadrul forumului organizat de Jurnal bihorean săptămâna trecută. Derzsi Akos, inspector-şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, a reliefat importanţa activităţilor de prevenire a accidentelor de muncă.

„Deşi sună mai bine, SSM este mai drastică, din punctul de vedere al sancţiunilor. Noile reglementări strâng şurubul în jurul gâtului angajatorului. Acesta este considerat responsabil pentru tot ce se întâmplă în unitate”, a subliniat Derzsi Akos.

Instruire SSM

În ceea ce priveşte instructajul SSM, Borbely Adriana, una dintre persoanele care au participat la forumul J.b., a vrut să afle care sunt situaţiile în care angajatorul poate efectua el însuşi instruirea SSM. „În cazul în care firma are până la nouă angajaţi, angajatorul poate efectua instruirea fără a apela la serviciile unei terţe persoane fizice sau juridice”, a răspuns Derzsi Akos.

Acesta a atras atenţia că patronul poartă toată răspunderea, chiar dacă angajează părţi terţe. Având în vedere faptul că angajaţii nu mai pot fi sancţionaţi de ITM, patronii trebuie să asigure respectarea normelor SSM, prin aplicarea măsurilor administrative interne.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor