Angajaţii plătiţi de CJ Timiş şi-au pierdut sporurile şi se pregătesc de proteste

9Comentarii
Angajaţii plătiţi de CJ Timiş şi-au pierdut sporurile şi se pregătesc de proteste
Liderii sindicali ai angajaţilor plătiţi de către Consiliul Judeţean Timiş pregătesc acţiuni de protest, la începutul anului viitor, din cauza unei hotărâri adoptate marţi de aleşii judeţeni, prin care se eliminină sporurile de care beneficiază în acest moment.

Este vorba despre câteva mii de persoane, angajaţi ai Consiliului Judeţean Timiş şi ai direcţiilor finanţate de această instituţie, care nu vor mai primi, începând din 1 ianuarie 2010, anumite sporuri – cel de fidelitate, care poate ajunge şi la 10 la sută din salariu, şi un spor de drepturi speciale (achiziţionare de îmbrăcăminte, medicamente, etc.) care poate ajunge şi la 500 de lei pe lună.

Liderul sindical din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Adrian Marcu, susţine că prin tăierea acestor sporuri vor fi afectaţi 2.000 de angajaţi.

„Şi aşa salariile sunt acum de 600-700 de lei. Reducându-se aceste drepturi negociate şi acordate prin contractul colectiv de muncă, ajungem la situaţia în care salariatul nu o să mai fie motivat să lucreze, nu o să mai vrea să vină la serviciu”, a spus Marcu.

În altă ordinea de idei, sindicalistul susţine că peste 1.000 de angajaţi ai direcţiei trebuie să returneze diferite sume băneşti deoarece au beneficiat de un spor la salariu de 20 la sută, care a fost anulat printr-o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara.

„În lunile noiembrie-decembrie, salariile au fost reduse cu 20 la sută. La nivelul direcţiei, 1.000 de salariaţi sunt puşi în ipostaza să returneze 7.000-8.000 de lei pe salariat, deoarece direcţia, prin directorul general Rodica Negrea, a plătit nişte sume de bani doar în baza unei sentinţe favorabilă salariaţilor pronunţată de Tribunal. În recurs, Curtea de Apel a decis că sentinţa este nulă şi, astfel, salariaţii sunt puşi să returneze aceste sume de bani pentru o perioadă de trei ani”, a mai spus Marcu.

Liderul sindical susţine că, de la 1 ianuarie 2010, un angajat al direcţiei ar putea câştiga doar 300 de lei.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, constantin Ostaficiuc, afirmă că această hotărâre era necesară deoarece sporurile de care beneficiau persoanele plătite din bugetul judeţean nu mai sunt legale, odată cu intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare.

„Hotărârea era necesară pentru că se opera o metodologie de a se încheia contracte de muncă şi acorduri colective pe care, în acest moment, legislaţia nu o mai permite. Modul în care se va desfăşura, de la 1 ianurie, politica de salarizare ţine exclusiv de Legea unică de salarizare. Vom face negocieri cu sindicatele în spiritul legii şi în limitele ei”, a spus Ostaficiuc.

După aflarea deciziei consilierilor judeţeni, atât liderul sindical din cadrul DGASPC Timiş, Adrian Marcu, cât şi liderul regional Cartel Alfa, Ştefan Gogoşanu, au afirmat că, în primă fază, dacă sporurile nu vor fi reintroduse, vor apela la diferite forme de protest, inclusiv mişcări de stradă, şi vor acţiona în judecată Consiliul Judeţean Timiş.

„Am crezut că se poate rezolva pe cale amiabilă, însă Consiliul Judeţean nu a vrut să îşi asume responsabilitatea, aşa că vom merge în instanţă. Mişcările de protest vor fi undeva în luna ianuarie, dacă vor fi, să vedem până atunci dacă se aplică sau nu această decizie. Dacă va fi cazul vom apela şi la mişcări de stradă”, a spus Gogoşanu.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor