Americanii vin la Timisoara sa se pregatească in domeniul IT pe supercalculatorul UVT

De Marcel Hoster
4Comentarii
Americanii vin la Timisoara sa se pregatească  in domeniul IT pe supercalculatorul UVT
© TION: Americanii vin la Timisoara sa se pregatească in domeniul IT pe supercalculatorul UVT
Luni a debutat la Universitatea de Vest Timişoara un eveniment dedicat specialiştilor în domeniul informaticii. Până pe 11 februarie, în orașul de pe Bega sunt prezenţi 11 lectori și 42 de studenți din 17 țări din Europa și din Statele Unite ale Americii.


Tematica Școlii internaționale de iarnă Nesus, desfăşurată la Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică, este calculul paralel, iar printre subiectele abordate se numără oportunitățile pentru întreprinderile mici și mijlocii care se ocupă de manufacturare prin utilizarea calculului paralel. De asemenea, se abordează tematici pentru informaticieni, precum algoritmica, modele și tehnici de programare paralelă, portabilitate, șabloane, scalabilitate, reziliență și eficiența energetică.

Lectorii participanți sunt afiliați la IBM – Cercetare din Dublin, la Centrele de calcul de înaltă performanță din Barcelona și Ljubljana, respectiv Universitățile din Madrid, Tennessee, Valencia, Innsbruck, Chemnitz.

„Școala internațională este un exercițiu extrem de util pentru studenții noștri și reprezintă o bună ocazie de a strânge legăturile cu partenerii internaționali. Centrul de calcul de care Universitatea dispune generează o mulțime de proiecte care contribuie la creșterea prestigiului instituției și sprijină considerabil cercetătorii noștri în a obține rezultate comparabile cu omologii lor din universitățile occidentale”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului IC1305, NESUS, Rețea pentru calculul sustenabil pe scară ultra-largă. Acțiunea e finanțată de Comisia Europeană prin programul COST și la care Universitatea de Vest din Timișoara participă activ. Rețeaua include participanți din peste treizeci de țări.

În cadrul Școlii internaționale, studenții vor avea posibilitatea să-și exerseze îndemânarea în programare utilizând supercalculatorul și clusterele centrului de calcul de înaltă performanță al UVT.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor