Ameninţarea roboţilor

Ameninţarea roboţilor
Un expert britanic în robotică avertizează asupra pericolului armelor robotizate autonome dezvoltate de armatele marilor puteri.

Profesorul Noel Sharkey, un expert în robotică al Universităţii Sheffield, Marea Britanie, a lansat ieri un avertisment ferm asupra gravei ameninţări la adresa omenirii pe care o pun sistemele de armament robotizate dezvoltate de marile puteri ale lumii. Potrivit AFP, în opinia profesorului, ne-am afla deja la primii paşi către o cursă internaţională a înarmării cu roboţi. Practic toate naţiunile importante sunt implicate în dezvoltarea de tehnologii pentru arme robotizate, lider în acest sens fiind SUA.

Departamentul american al Apărării a elaborat un document, Unmanned Systems Roadmap 2007- 2013 (publicat în decembrie 2007), prin care propune alocarea a aproximativ 4 miliarde de dolari, până în 2010, pentru cercetări în domeniul sistemelor controlate la distanţă, bugetul total alocat în acest scop urmând a depăşi 24 de miliarde de dolari.

Statele Unite folosesc deja, în Irak, peste 4.000 de roboţi tereştri, iar primii trei roboţi dotaţi cu arme de mare calibru, operativi din vara anului trecut, au avut un asemenea succes încât armata americană a mai comandat încă 80 de bucăţi. Până în prezent, folosirea armamentului cu care sunt echipaţi roboţii rămâne o decizie luată de oameni, însă Pentagonul vrea dezvoltarea de maşini de luptă autonome, care vor decide singure deschiderea focului asupra unor obiective, inclusiv oameni.

O cutie a Pandorei

Motivul pentru care liderii militari doresc aceste maşinării este că ele sunt relativ ieftine şi oferă posibilitatea unui război cu riscuri minime pentru trupele proprii. Programe de înarmare cu roboţi există şi în Europa, dar şi în multe alte ţări aliate, precum Canada, Coreea de Sud, Singapore, Africa de Sud sau Israel.

China, Rusia şi India dezvoltă şi ele aeronave de luptă telecomandate, având posibilitatea de a crea în paralel şi alte sisteme, precum cele terestre. „Problema este că nu prea mai putem pune duhul înapoi în lampă. Odată ce apar noile arme, ele vor fi relativ uşor de copiat“, arată Sharkey, subliniind totodată că roboţii nu vor avea capacitatea de a respecta conveţiile internaţionale privind conflictele armate.

Roboterorismul, la îndemâna oricui

Roboţii de luptă capturaţi sunt relativ simplu de reprogramat, spune Sharkey. „Având în vedere scăderea continuă a costurilor construcţiei de roboţi şi faptul că multe componente se găsesc deja pe piaţă, nici nu este nevoie de mare îndemânare pentru a fabrica un sistem robotic înarmat“, afirmă profesorul, care spune că cea mai mare ameninţare vine din partea teroriştilor. Alţi experţi sunt însă de părere că există încă multe obstacole până la crearea unui robot similar celebrului Terminator.

Principala dificultate tehnică rezidă în capacitatea maşinii de a distinge inamicii de aliaţi – ceva mult peste capacitatea celui mai evoluat program de inteligenţă artificială existent. Şi implicaţiile etice ale unor roboţi autonomi trebuie lămurite până la fabricarea unor astfel de maşinării. Dar Sharkey spune că soluţia cea mai bună ar fi interzicerea totală a sistemelor de armament autonome, cât încă acestea nu au intrat pe mâinile teroriştilor.

Sursă: EVZ0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor