Ambasadorul SUA, fotografiat cu steagul secuiesc. Reactia MAE

De T. Ex.
Reactualizat la:
16Comentarii
Ambasadorul SUA, fotografiat cu steagul secuiesc. Reactia MAE
© Foto: Facebook
Hans Klemm, ambasadorul SUA, a fost fotografiat în timp ce ținea steagul secuiesc, în timpul unei vizite la Covasna. În urma publicării fotografiei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis partenerilor americani să ia în considerare “posibilitatea existenței unor sensibilități”.

“Valorile reprezentate de SUA, bunăstarea, democraţia au provenit şi provin din Vest, ca atare şi noi privim în această direcţie. Astăzi însă, am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democraţia este interpretată în SUA ca şi în Bucureşti, dacă trei lupi şi o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărţuiţi pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte judeţe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citaţi zi de zi în instanţe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunţă în mod permanent şi chiar ieri am primit o somaţie să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripţionată acum o sută de ani?”, a declarat Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, potrivit Mediafax.

Primarul a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul Hans Klemm, în timp ce ține un steag secuiesc.

“Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul care însoţeşte fotografia.

Fotografia a stârnit reacții și din partea Ministerului Afacerilor Externe, care a transmis partenerilor americani să ia în considerare “posibilitatea existenței unor sensibilități”.

“Asemenea vizite (în teritoriu – n.r.) presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti. Suntem convinşi că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităţilor din România în ceea ce priveşte drepturile de care se bucură persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie”, potrivit unui punct de vedere al MAE.

 

La solicitarea Mediafax, Ambasada SUA a dat o replică la aceste declarații.

“Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, au transmis reprezentanții Ambasadei SUA, potrivit aceleiași surse.

 

 16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor