Ambasada română din Polonia ştia de starea gravă a lui Crulic

2Comentarii
Ambasada română din Polonia ştia de starea gravă a lui Crulic
MAE îşi apără diplomaţii, plătiţi din bani publici, deşi aceştia n-au catadicsit să se intereseze de soarta lui Claudiu.

Ambasada României de la Varşovia cunoştea foarte bine situaţia românului, de 33 de ani, din Dorohoi, lăsat practic să moară într-o închisoare poloneză! Mărturie stau în acest sens documentele în posesia cărora a intrat ziarul “Adevărul”. Acestea dovedesc cât se poate de clar că autorităţile române n-au luat nicio secundă în seamă memoriile cu „strigătele de durere” ale familiei unui cetăţean român tratat inuman într-un stat european.

Autorităţile române au susţinut tot timpul că nu au ştiut nimic de drama lui Claudiu Crulic. Consulul României la Varşovia, Ion Preda, care ar trebui, printre altele, să reprezinte interesele cetăţenilor români în Polonia, s-a mulţumit doar să ia act de informările seci ale autorităţilor poloneze, în care se spunea că tânărul a fost arestat după ce ar fi furat portofelul unui judecător de la o instanţă superioară din Cracovia.

Dacă unul dintre funcţionarii Ambasadei României la Varşovia ar fi catadicsit să se deplaseze la penitenciarul în care era deţinut Claudiu Crulic, pentru a discuta cu acesta, poate că tânărul ar fi fost azi în viaţă. O adresă a misiunii diplomatice româneşti, înregistrată cu nr. 1844/25.10.2007, formulată ca răspuns la zecile de memorii trimise de familia lui Crulic pe adresa ambasadei, dovedeşte că Ion Preda ştia că deţinutul se află într-o stare critică. În loc să intervină pe lângă autorităţile poloneze pentru a împiedica un posibil abuz, consulul României îl încuraja pe deţinut să aibă încredere în justiţie.

“Vă rog să aveţi încredere în justiţia polonă, care sigur va face dreptate în situaţia în care se va dovedi că sunteţi nevinovaţi”, se arată în documentul trimis de ambasadă, care, cu siguranţă, nu a reuşit să-i insufle prea multă încredere lui Claudiu Crulic. Simţindu-se abandonat de autorităţile române şi revoltat că este închis pe nedrept, tânărul a intrat în greva foamei.

Nepăsare crasă şi ignoranţă

Claudiu Crulic şi prietena sa Lica Tomescu au fost arestaţi în septembrie 2007, pentru presupusul furt al unui portofel, comis cu două luni înainte. Tânărul a susţinut tot timpul că este nevinovat, având şi un alibi incontestabil. Crulic a făcut dovada cu bilete de transport că în perioada furtului nu s-a aflat în Polonia, ci în vizită la rudele sale din Italia. Refuzul anchetatorilor de a consemna aceste probe şi lipsa de reacţie a autorităţilor române l-au determinat pe Claudiu Crulic să intre în greva foamei, pe 14 septembrie 2007. Patru luni mai târziu, timp în care niciun funcţionar al Ambasadei României nu s-a deplasat la penitenciar pentru a discuta cu deţinutul, tânărul s-a stins din viaţă. Ajunsese la 26 kg…

MAE s-a „trezit” după aproape trei luni de la deces

Ministerul Afacerilor Externe a încercat să-i disculpe pe funcţionarii nepăsători aruncând pisica peste gardul polonezilor: „Ambasada nu a fost înştiinţată de către autorităţile polone că deţinutul a intrat în greva foamei”, se arată în răspunsul MAE la solicitarea ziarului „Adevărul”. Ba, mai mult, personalul diplomatic şi-ar fi dat tot interesul.

“Cazul s-a aflat în permanenţă în atenţia Ambasadei României la Varşovia şi a MAE. Funcţionarii români au intervenit pe lângă autorităţile judiciare polone, solicitând un tratament corect aplicat deţinutului”, susţin oficialii de la Bucureşti. Autorităţile române se contrazic însă flagrant. Potrivit aceluiaşi comunicat, după moartea lui Crulic, Ambasada României la Varşovia a cules date referitoare la acest caz. Mai mult, MAE susţine că, în data de 3 aprilie, adică la aproape trei luni de la decesul tânărului, a cerut lămuriri autorităţilor poloneze cu privire la acest caz, fiind informat că s-a declanşat o anchetă. De ce a aşteptat Ministerul român de Externe ca acest dramatic caz să fie prezentat în presă şi abia apoi să ia atitudine rămâne încă o întrebare fără răspuns.

Cauza oficială: incapacitate respiratorie

Moartea lui Claudiu Crulic a fost cauzată, conform menţiunii din scrisoarea spitalului adresată Consulatului Onorific al României la Katowice, de „perturbări metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată”. În pofida intervenţiilor, medicii nu au reuşit salvarea bolnavului. Cauza oficială a decesului a fost incapacitatea res­piratorie. Marzena Kzel, director până în luna ianuarie al Autorităţii medicale din cadrul închisorilor poloneze, s-a arătat şocată de ceea ce s-a întâmplat la Cracovia, spunând că nu-şi aduce aminte despre un caz asemănător după 1989.

Situaţia tânărului era cunoscută de către consulul român de la Varşovia încă din septembrie 2007

Diaconescu i-a cerut demisia lui Cioroianu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat într-o conferinţă de presă că Ministerul de Externe trebuie să-şi asume răspunderea în cazul Crulic, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu. Diaconescu a afirmat că nu există în UE un precedent „de o asemenea gravitate” precum situaţia care a dus la decesul cetăţeanului român Claudiu Crulic. Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că acest caz grav impune o anchetă din partea MAE, precum şi lămuriri publice ale ministerului. „Asumarea răspunderii de către MAE, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu, ar trebui să reprezinte un comportament absolut natural într-o asemenea situaţie”, a afirmat Diaconescu.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor