Aleşii şi revoluţionarii s-au întâlnit la 20 de ani de la Revoluţie

5Comentarii
Aleşii şi revoluţionarii s-au întâlnit la 20 de ani de la Revoluţie
Şedinţă festivă, miercuri, la Consiliul Local Timişoara, dedicată comemorării eroilor martiri şi aniversării a 20 de ani de la începerea Revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara. Sala de consiliu a fost plină de revoluţionari, iar la şedinţă a participat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Aleşii şi invitaţii lor au început şedinţa extraordinară cu un frumos concert de colinde, au ascultat imnul naţional, au ţinut un moment de reculegere pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru libertate, acum 20 de ani, după care au început discursurile.

„Se împlinesc 20 de ani de la ceea ce noi timişorenii considerăm că a fost o revoluţie, alţii o văd ca o revoltă, un eveniment şi în alt fel şi chip. Noi ştim ce s-a întâmplat aici. Comunismul şi-a arătat faţa hidoasă aici. Mulţi îşi pun întrebarea de ce s-au întâmplat aceste lucruri aici. Timişoara fiind un oraş multietnic, multicultural, noi am avut o altă percepţie. În 40 de ani de comunism, această dictatură nu a reuşit să elimine toate legăturile şi un anumit spirit civic. De aceea, când în 15 decembrie pastorul Laszlo Tokes a fost ameninţat cu evacuarea, majortatea i s-a raliat. Timişoara a ajuns să fie declarată primul oraş liber de comunism. Este regretabil că suntem singura ţară est europeană care a trebuit să ne câştigăm libertatea cu sânge”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Edilul a adăugat însă că faţă de aşteptările de acum 20 de ani, realităţile momentului sunt altele, iar în acest răstimp nu s-a făcut dreptate nici eroilor martiri ai Revoluţiei şi nici victimelor mineriadelor. „Cred că e de datoria noastră să cerem preşedintelui ţării, guvernului care va fi votat de parlament, să îşi îndrepte atenţia spre doleanţele timşorenilor, care prin jertfa lor au deschis drumul spre democraţie şi libertate”, a încheiat Ciuhandu.

Revoluţionarii au vorbit despre preţul imens plătit de timişoreni pentru curajul lor de a se ridica împotriva comunismului, despre morţii Timişoarei, răniţi şi arestaţi, au rememorat modul în care a izbucnit Revoluţia şi ceea ce a urmat după…

La şedinţa festivă a participat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. „Patru ani am avut onoarea să vorbesc în numele poporului român şi am încercat să respect ideile şi idealurile pentru care aţi luptat. Acum vorbesc în nume propriu şi sunt aici pentru a aduce omagiul meu celor care au luptat şi sunt gata să lupte pentru idealuri. (…) Am să rămân credincios idealurilor pentru care dumneavoastră aţi luptat până în ultima clipă a vieţii mele. Tot ce s-a întâmplat mai târziu în România s-a întâmplat datorită Timişoarei. (…) Peste tot unde am fost şi am avut ocazia să vorbesc, am arătat că la Timişoara a avut loc o Revoluţie completă. Ceea ce urmează de făcut acum este repararea demnităţii nu numai a timişorenilor, a demnităţii românilor, pe care ei au cerit-o prin lupte şi sânge”, a spus, printre altele, fostul şef al statului.



5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor