Aleşii fac… politică! Ajutoarele de încălzire rămân blocate

4Comentarii
Aleşii fac… politică! Ajutoarele de încălzire rămân blocate
Consilierii locali timişoreni au urlat unii la alţii şi s-au acuzat de demagogie, în plenul de marţi. Au aprobat metodologia de acordare a ajutoarelor de încălzire pentru sezonul rece, dar nu şi proiectul de hotărâre al PD-L care permitea acordarea ajutoarelor, în condiţiile în care acestea sunt blocate, din cauza unei acţiuni în instanţa a prefectului.

Proiectul de hotărâre iniţiat de aleşii pedelişti a fost respins, obţinând 7 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi zece abţineri. Atmosfera în Consiliul Local Timişoara a fost una foarte tensionată, problema ajutoarelor pe care ar trebui să le primească persoanele defavorizate la iarnă fiind extrem de politizată.

Prefectul de Timiş a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu local din iulie prin care a fost majorat preţul local al energiei termice facturate populaţiei şi prin care se stabilea totodată acordarea ajutoarelor suplimentarea de încălzire de la bugetul local, pentru perioada noiembrie 2009-aprilie 2010, contestând legalitatea documentului. Ajutoarele nu vor putea fi acordate în condiţiile în care hotărârea respectivă este suspendată (cu termen de judecată ianuarie 2010), aşa că aleşii PD-L au iniţiat acest proiect de hotărâre care prevedea strict acordarea ajutoarelor, majorate cu 15%. Proiectul nu a primit viza de legalitate de la Juridic, secretarul municipalităţii, Ioan Cojocari, considerând că este ilegal pentru că are acelaşi obiect ca şi hotărârea atacată în instanţă.

Acuze de populism şi demagogie

După lungi certuri în plen, proiectul democrat-liberalilor a fost respins. Şi asta, deşi consilierul PD-L Ovidiu Ciuhandu a dat asigurări că proiectul „poate fi aprobat, are temei legal şi nu va fi atacat în contencios de către prefect”, ba chiar le-a spus oamenilor din sală ca dacă nu se vor primi ajutoarele este pentru că aşa au dictat partidele, făcând apel la colegii săi… să lase la o parte politica. Tocmai asta le-au reproşat pedeliştilor liberalii: „Demagogia politică şi şantajul emoţional ajunge la mare artă în consiliul local, prefectul a atacat hotărârea fără să realizeze că va bloca ajutoarele. Cineva a dat o palma la ceva urât mirositor şi acum vrea să se spele pe mâini. Greşeala vă aparţine stimaţi colegi de la PD-L”, a declarat consilierul PNL Ciprian Bogdan, adăugând că prefectul Mircea Băcală se crede „un Zorro al oraşului” şi acuzând lipsa de pregătire a acestuia. El a fost ulterior dur atacat de un alt ales PD-L, Adrian Pau, care i-a acuzat de liberali de populism, iar pe Ciprian Bogdan că „a făcut totul praf” cât a fost director la Spitalul CFR.

Alţi consilieri au propus ca prefectul, care a atacat hotărârea iniţială, să solicite instanţei ca acest caz să fie judecat mai repede, pentru ca cei care beneficiază de ajutoare să nu fie afectaţi, sau să revină asupra deciziei sale, respectiv să atace doar partea referitoare la majorarea gigacaloriei, ceea ce Băcală a şi spus că va face dacă nu trece proiectul PD-L…4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor