Ajutor de şomaj şi după angajare

4Comentarii
Muncitori
Muncitori
BUCUREŞTI – Şomerii indemnizaţi care se angajează în mai puţin de un an de la pierderea ultimului loc de muncă vor fi în continuare asistaţi de stat. Pe lângă salariu, aceştia vor primi 30% din valoarea ajutorului de şomaj.

De această facilitate nu vor beneficia cei care se angajează la o firmă pentru care au mai lucrat în ultimii doi ani.

Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asi­gurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care au rămas fără serviciu şi au bene­ficiat de ajutorul de şomaj mai puţin de un an întrucât şi-au găsit de lucru vor primi, în continuare, bani de la stat. Suma primită va fi de 30% din valoarea indemnizaţiei de şomaj, adică 96 de lei.

Pe aceşti bani se pot baza până la sfârşitul pe­­rio­adei pentru care erau îndreptăţite să primească ajutorul de şomaj. Pe­­rioada e stabilită în func­­­ţie de vechimea în muncă, dar nu poate depăşi 12 luni. Pentru a putea intra în posesia acestor bani, persoa­nele interesate trebuie să depună, în termen de 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizaţia de şomaj ca urmare a angajării, la agenţia pentru ocupa­rea forţei de muncă, un dosar care să cuprindă:

– cerere
– înştiinţare emisă de angajator privind încadrarea în muncă
– actul în baza căruia au fost încadrate în muncă
– document emis de angajator, din care să rezulte că în ultimii doi ani nu a mai întreţinut raporturi de muncă.

De această facilitate nu pot beneficia persoanele care se angajează la o firmă pentru care au mai lucrat în ultimii doi ani, precum şi cele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată întrucât s-au angajat după expirarea perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj.

Peste 5.000 de români au beneficiat de facilitate

“De la începutul anului şi până la 31 martie, 5.528 de persoane au beneficiat de completarea veniturilor salariale. Acestea s-au angajat mai devreme de sfârşitul perioadei pentru care aveau dreptul să primească indemnizaţia de şomaj”, ne-au spus Eugen Preda director general al Autorităţii Naţionale pentru Ocu­parea Forţei de Muncă.

Numărul şomerilor autohtoni se ridică, în prezent, la aproximativ 500.000, rata şomajului fiind de 5,2%, din totalul populaţiei active.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor