Agricultura poate reprezenta viitorul sigur al economiei din Timis

De Marcel Hoster
Agricultura poate reprezenta viitorul sigur al economiei din Timis
Agricultura poate reprezenta viitorul sigur al economiei din Timis
Deşi problemele legate de vreme au produs scăderi semnificative de recolte în domeniul agricol, firmele din acest sector care au accesat finanţări europee sunt printre cei mai buni platnici pentru creditele luate în vederea accesării acestui tip de finanţare. Experienţa dobândită le-a permis să îşi prevadă riscurile legate de ciclicitatea agricolă.

“Chiar dacă sunt ceva întârzieri la plata ratelor la creditele contractate aceşti clienţi sunt printre cei mai buni platnici. Ei au învăţat din experienţa ultimilor ani şi ştiu să se aştepte la asemenea probleme. În general, dacă văd că nu merge un anumit tip de cultură efectuează rotaţia acestora, sau plantează altceva în culturile de primăvară. Nu pot spune că apar întârzieri mari în acest sector”, ne-a declarat Marius Radu, coordonator fonduri europene în cadrul centralei uneia dintre băncile mari de pe piaţă, miercuri la Timişoara.

Judeţul Timiş oferă oportunităţi extraordinare în domeniul agricol, a mai spus Radu. Iar aceasta se vede şi în ceea ce priveşte accesarea banilor europeni. Per total, în 2011 banca respectivă a acordat facilităţi dedicate implementării de fonduri europene de aproximativ 35 de milioane de euro. Din această sumă jumătate a fost accesată doar în domeniul agricol. “În mare parte dintre cazuri susţinerea a fost acordată pentru programele prin care se dorea creşterea calităţii producţiei sau creşeterea şi dezvoltarea capacităţii de stocare, a silozurilor. În aceste condiţii nu pot spune că seceta din acest an a afectat foarte mult programele derulate. Firmele din domeniul agricol sunt printre cei mai buni platnici. Mai există şi întârzieri, dar acestea merg la maxim 30 – 60 de zile şi sunt legate de specificitatea procesului tehnologic din agricultură. Dar nu mai mult”,  a mai spus Marius Radu.

Chiar dacă seceta a afectat producţiile din acest an la acoperirea deficitului a contribuit foarte mult creşeterea accentuată a preţurilor practicate pe piaţa mondială. “La unele produse preţul a urcat destul de mult, poate chiar prea mult, exagerat. Acum e momentul ca acestea să revină la un nivel ceva mai normal”, ne-a declarat Dorin Badea, director Pieţe Globale şi Trezorerie, în cadrul aceleiaşi bănci.

Timişul şi Aradul, zona de vest a României sunt considerate regiuni cu un mare potenţial, care pot oferi creşteri bune pentru economie. Iar domeniul agricol nu face diferenţa. Calitatea terenului arabil va contribui din plin la dezvoltarea din acest domeniu, mai spun specialiştii bancari.

Timisul e lider national la terenuri agricole nelucrate0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor