Aerul din maşinile noi este periculos!

Reactualizat la:
Aerul din maşinile noi este periculos!
Şoferii sunt sfătuiţi să-şi deschidă cu regularitate geamurile, pentru a fi evacuate substanţele poluante emanate de materialele plastice folosite la fabricarea tabloului de bord.

Un studiu recent a scos la iveală faptul că în habitaclul autovehiculelor noi există o anumită concentraţie de eter difenil polibromat (PBDE), compus chimic utilizat la fabricarea tablourilor de bord, care este toxic pentru om.

Substanţa se adaugă în materialele plastice datorită proprietăţilor sale neinflamatoare, dar emană – o vreme – vapori periculoşi. Cei mai expuşi la aceste substanţe toxice sunt taximetriştii, dezvăluie un articol publicat în cotidianul francez “Le Figaro“.

Mai mulţi cercetători greci şi americani, care au semnalat fenomenul, au observat că în interiorul vehiculelor concentraţiile de PBDE diferă de la o marcă de maşină la alta. Concentraţiile variază şi în funcţie de vechimea maşinii. Astfel, cu cât autovehiculul este mai nou, cu atât cantitatea de PBDE din habitaclu este mai mare. Pe de altă parte, când maşinile sunt parcate în plin soare şi sunt supuse unei puternice încălziri, concentraţia de PBDE creşte foarte mult chiar şi la automobilele mai vechi.

Pericolul acestei substanţe, ea însăşi toxică, este că – în anumite condiţii – se poate transforma în dioxină, ceea ce ar fi de-a dreptul ucigător. “Noi vom continua cercetările în laborator“, a asigurat Euripides Stephanou, de la Universitatea Héraklion, din Grecia.

Cantităţile de PBDE descoperite în maşini sunt la acelaşi nivel cu cele descoperite în internet-café-uri sau în sălile unde funcţionează foarte multe calculatoare.

Geamurile trebuie deschise frecvent

“Intoxicarea” cu PBDE prin inhalare depinde, de asemenea, şi de timpul petrecut în maşină. De aceea, şoferii de taxi sunt cei mai expuşi. Autorii studiului îi sfătuiesc pe toţi şoferii să deschidă frecvent geamurile maşinii, să evite staţionarea în plin soare şi să nu abuzeze de climatizator. Aceste sfaturi trebuie respectate mai ales dacă în maşină se află femei însărcinate sau copii, care sunt mai sensibili la toxicitatea compuşilor chimici decât bărbaţii adulţi.

PBDE, argument comercial

Primul studiu asupra pericolului pe care îl reprezintă PBDE din maşini asupra sănătăţii şoferilor a fost realizat în Statele Unite, încă din 2006, dar a fost prea puţin mediatizat. Abia după ce grecii au făcut noi studii concentraţia de PBDE în habitaclul maşinilor a devenit un argument comercial.

Constructorii de maşini suedezi au fost primii care au recunoscut fenomenul şi au început să nu mai folosească acest compus chimic în fabricarea autovehiculelor. După ce au verificat studiile, constructorii japonezi s-au angajat deja să înlocuiască plasticul respectiv cu produse alternative nepoluante.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor