Aeroportul Timişoara a fost afectat de norul vulcanic din Islanda

1Comentariu
Aeroportul Timişoara a fost afectat de norul vulcanic din Islanda
Erupţiile vulcanice din Islanda au blocat traficul aerian european. Peste 6.000 de curse au fost oprite de la decolare, în întreaga Europă, din cauza norului de cenuşă vulcanică apărut ca urmare a erupţiei unui vulcan din Islanda.

Este cea mai mare restricţie aeriană impusă pe bătrânul continent după cel de-al doilea război mondial. Pe lista ţărilor unde o parte dintre zboruri au fost oprite la sol se numără şi România. Mai mult de 30 de curse nu vor putea să plece spre destinaţii. Alături de numeroase zboruri pregătite pentru decolare şi aterizare la Bucureşti, pe Otopeni, au fost cîteva curse afectate şi pe aeroporturile din Cluj şi Timişoara. În ceea ce priveşte Aeroportul Traian Vuia Timişoara singura cursă afectată în această dimineaţă a fost cea a Carpatair către Dusseldorf. Este de aşteptat ca şi alte curse să fie anulate în orele ce urmează.

UPDATE: O serie de alte curse ale companiei Carpatair care trebuiau să decoleze de la Timişoara către Bergamo, Stuttgart, Florenţa, Verona, Bari, Atena, Munchen, Veneţia şi Ancona au fost întârziate în medie cu 20 de minute.

UPDATE 2. Deplasarea norului vulcanic spre est a produs noi perturbări ale programului curselor aeriene de pe aeroportul internaţional Traian Vuia Timişoara. Astfel, au fost anulate vineri dupa-amiază zborurile companiei Lufthansa, Munchen –Timişoara şi Timişoara – Munchen. Alte două zboruri Lufthansa prevăzute pentru această seară şi pentru sâmbătă dimineaţa au fost de asemenea anulate. Este vorba de zborul Lufthansa Munchen – Timişoara cu aterizare la ora 23.30 şi zborul Lufthansa Timişoara – Munchen, cu decolare la ora 6.40. Alte două zboruri anulate sunt cele ale companiei Austrian Airlines, respectiv Viena – Timişoara, cu aterizare la ora 00.45 şi Timişoara – Viena, cu decolare la ora 6. De asemenea, a mai fost anulat zborul companiei WizzAir Timişoara – Barcelona, cu decolare la ora 20.30 şi Barcelona – Timişoara, cu aterizare la 2.30 la noapte. În funcţie de modul de deplasare al norului vulcanic ar putea exista şi alte curse anulate. Informaţii despre orarul de zbor pot fi obţinute vizitând pagina de internet a aeroportului, la adresa www.aerotim.ro, sau la telefon  0256/491637.

UPDATE 3. Ministrul Transporturilor: Spaţiul aerian din România va fi parţial închis începând de sâmbătă, ora 3.00

Spaţiul aerian din România va fi parţial închis începând de sâmbătă, ora 03.00 pe sectorul Nord-Vest al ţării, din cauza norului de cenuşă generat în urma erupţiei vulcanice din Islanda, care se îndreaptă spre România, a declarat vineri pentru NewsIn Marin Anton.

Norul de cenuşă va afecta spaţiul aerian românesc începând de sâmbătă, ora 03.00. Prin urmare, s-a luat decizia să se închidă din spaţiul aerian românesc sectorul Nord-Vest. Vor fi închise aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea şi, probabil, Cluj“, a declarat pentru Agenţia NewsIn secretarul de stat în cadrul ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Marin Anton.

Oficialul MTI declara anterior pentru agenţia NewsIn că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a format o celulă de criză care monitorizează evoluţia norului vulcanic care se îndreaptă spre România, a declarat pentru NewsIn Marin Anton.

Potrivit situaţiei de la ora 16.00, 59 de zboruri (decolări şi aterizări) au fost anulate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (Otopeni) şi alte zece zboruri pe Aeroportul Băneasa Aurel Vlaicu (decolări şi aterizări.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Centrul Internaţional de Avertizare pentru aviaţie estimează că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda nu va afecta direct România, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie.

Ministerul precizează că agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale. 

În următoarele ţări, spaţiul aerian este închis aeronavelor civile: Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, zona de nord a Franţei (inclusiv aeroporturile din Paris), zone din Germania (incluzând aeroporturile din Düsseldorf, Cologne, Hamburg, Berlin, Frankfurt am Main) ţi zone din Polonia (inclusiv aeroportul din Varşovia).

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor