Administratia Bazinala de Apa Banat a schimbat echipamentele barajelor de la Giarmata si Ianova dupa aproape 50 de ani

De Marcel Hoster
6Comentarii
Administratia Bazinala de Apa Banat a schimbat echipamentele barajelor de la Giarmata si Ianova dupa aproape 50 de ani
© foto: ABA Banat
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a reușit după aproape 50 de ani să schimbe echipamentele hidromecanice existente la barajele de la Giarmata și Ianova. Acumulările de apă existente în cele două localități asigură protecția împotriva inundațiilor.

Locuitorii din zona Ianova și Giarmata vor fi mai în siguranță în ceea ce privește inundațiile, după ce Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat înlocuirea echipamentelor hidromecanice la barajele din cele două localități. Acestea nu au mai fost schimbate de la punerea în siguranță a barajelor, respectiv anii 1970, 1971. Datorită uzurii în timp, aceste echipamente trebuiau să fie aduse la parametri în condiții de siguranță, deoarece rolul acestor acumulări este de apărare împotriva inundațiilor și au fost proiectate pentru atenuarea undelor de viitură pe cursurile de apă Behela (în cazul acumulării Giarmata) și Gherteamoș (în cazul acumulării Ianova). Au fost reînnoite vanele barajelor, care au rol de a regla volumul de apă din acumulare și grătarele metalice care au scopul de a reține plutitorii departe de aceste vane și de golirea de fund.

„Echipamentul hidromecanic este ținut în permanență sub observație de către angajații ABA Banat, pentru depistarea eventualelor fisuri, defecțiuni care nu ar mai permite să–și îndeplinească rolul. Manevrele la aceste echipamente se fac periodic, pentru a le menține funcționale, și sunt stipulate în regulamentele de exploatare ale acumulărilor. Timp de aproape 50 de ani aceste echipamente hidromecanice și-au făcut datoria”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În general, manevrele și acționările de echipamente hidromecanice sunt necesare pentru livrarea debitelor la utilizatorii de apă conform graficelor de exploatare, asigurarea debitelor de servitute în aval, spălarea depunerilor în zona prizelor de captare și din golirea de fund, dar mai ales pentru reglarea nivelului în acumulare, în conformitate cu regulamentele de exploatare.

Finanțarea acestor lucrări s-a realizat din fonduri proprii: 113.376, 62 lei pentru acumularea Giarmata și 142.374,94 lei pentru acumularea Ianova. Schimbarea vanelor s-a facut cu ajutorul scafandrilor de la SALVO Timișoara. Barajele celor două acumulări sunt executate din pământ, cu secțiune trapezoidală, cu rol de apărare împotriva inundațiilor.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor