Aderarea la UE, salutată la Chişinău

1Comentariu
Moldova
Moldova

Bucurie pentru România, speranţe că vecinătatea imediată a Uniunii Europene va influenţa în bine starea de lucruri în Republica Moldova, dar şi mai multe temeri de a rămâne defavorizaţi în faţa unei frontiere mult ma riguroase – aşa ar putea fi rezumate opiniile cetăţenilor cu care am vorbit.

“În primul rând eu mă bucur foarte mult pentru România, dar totodată acest lucru va însemna uşi închise pentru noi, cei din Moldova. În primul rând va fi nevoie de vize, care, din câte ştiu eu, nu va fi atât de simplu de obţiunut. Regimul de vize va fi un impediment de a pleca în România şi cu atât mai mult să plecăm mai departe, chiar şi cu acele ambasade pe care le avem în România, la Bucureşti”, spune un bărbat.

“- Dar cum crezi, va fi afectată Moldova de această aderare?

– Păi, desigur că va fi afectată. Cred că va avea un impact pozitiv şi negativ în acelaşi timp. Un impact pozitiv ar fi o dezvoltare economică – posibil ca Moldova să-şi modifive anumite standarde pentru a fi la nivelul Uniunii Europene, şi totodată cei care nu sunt suficient de buni vor avea de suferit din această cauză”.

Problema vizelor

“Sigur că vom avea noi, cei din Republica Moldova, nevoie de vize. Şi uite va fi tot mai greu… Dacă şi până acum a fost greu de obţinut, va fi cu mult mai greu să le obţinem şi, astfel, nu vom putea merge să călătorim în ţara noastră vecină”, spune tânăra. Un student îmi spune că vecinătatea Uniunii Europene nu poate fi decât benefică. “Personal, nu cred că am să fiu afectat prea tare. Eu nu plec peste hotare, sunt student şi nu cred că mă va afecta prea tare. Din contră, cred că va fi bine pentru mine… Se va îmbunătăţi, în primul rând, cred, situaţia economică. Dacă vom fi la hotar cu uniunea Europeană…”, spune studentul. România – deschide calea Moldovei

Un bărbat susţine şi el că intrarea României în clubul european va avea asupra moldovenilor doar un impact pozitiv. “Numai pozitiv. Prin faptul că de-acuma intră în marea familie a popoarelor europene căreia îi aparţine. Fiind că trebuie să fie un anumit standard de viaţă. Poate la prima etapă, la nivel de persoană, individual, poate să nu se simtă evenimentul. Dar la nivel macroeconomic vor fi mari schimbări. Şi o să ne înveţe şi pe noi românii de aici, şi pe românii de acolo, o atârnare serioasă faţă de tot cu ce trăim, cum trăim şi la ce trăim…”, spune bărbatul.

Un bărbat mai în vârstă este convins că Republica Moldova îi va urma – cândva –României. “Cu încetul o să fie şi Moldova tot în Europa, că altă ieşire nu-i. Ea stă în drumul Europei. Altă ieşire nu există. Că dacă va rămâne cu ţările răsăritene, cu Rusia, va rămâne în urmă şi tehnologic, şi economic. Aşa că Rusia rămâne în urmă cu totul. Rusia a rămas faţă de Europa, dacă s-o luăm aşa, practic, a rămas cu vreo 250 de ani în urmă”, îşi dă cu părerea un bărbat în vârstă.

Politicienii salută şi aşteaptă

Clasa politică de la Chişinău a salutat aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

“Cu adevărat, atât pentru poporul român, dar şi pentru cei din Republica Moldova este o mare sărbătoare deoarece doleanţele acestui popor de aderare la Uniunea Europeană, dintr-un vis astăzi totuşi trece la realităţi, la termeni concreţi. Şi sunt foarte bucuros şi eu, şi colegii mei din fracţiunea parlamentară Alianţa Moldova Noastră. Salutăm şi felicităm poporul român cu această frumoasă şi mult aşteptată realizare”, spune liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu.

“Da, este trist că iarăşi ne vom uita peste Prut, aşa cum am făcut-o de-a rândul anilor. Dar nu cred că va trece nu mult timp şi cu bunăvoinţa poporului Republicii Moldova, conducerii României, aceea că ei şi-au asumat şi statutul de avocaţi în problemele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană totuşi vom avea o accelerare în soluţionarea acestei probleme. Statutul de vecin al UE totuşi este o realizare. Deci clasa politică din Republica Moldova trebuie să depună mai multe eforturi în primul rând la realizarea acordului UE-RM, ceea ce ar daun semnal pozitiv cancelariilor europene despre doleanţele poporului nostru în problemele integrării europene”, a declarat la BBC liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu.

Ştefan Secăreanu, deputat al PPCD a spus la BBC că dacă Republica Moldova îşi face temele, va ajunge din urmă ţara vecină.

“Am ţinut şi ţinem pumnii României. Dacă îi va fi bine României acolo unde este pe cale să ajungă, să fim siguri că şi Republica Moldova va merge pe aceiaşi cale. Dacă vom fi fermi în angajamentele care au fost luate, mă refer la Planul de acţiuni UE-RM, dacă acest test va fi trecut cu brio până în 2008, dacă vom face ca instituţiile statului să funcţioneze bine, nu zic ireproşabil, pentru că până acolo mai avem de muncă, dacă în această şară mică, apărută după destrămarea URSS-ului, se va pun e preţ pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pe valorile democratice şi europene, bineînţeles vom avea câştig de cauză. Dacă nu vom face nimic, beneînţeles că vom rămâne să ne plângem tuturor că uite, nu suntem admişi în UE. Nu are nevoie UE de RM, ci RM de Uniunea Europeană. De aceea RM trebuie să dea din coate, adică clasa politică a acestei ţări să fie un acurajoasă şi să facă reforme”, spune Ştefan Secăreanu.

Impactul aderării României asupra Republicii Moldova

În opinia liderului Partidului Social Liberal, Oleg Serebrian, impactul negativ al aderării României la Uniunea Europeană asupra Republicii Moldova va ţine de anumite restricţii privind circulaţia, inclusiv a mărfurilor peste graniţa moldo-română.

“În primul rând legate de percepţia Uniunii Europene, dar şi percepţia spaţiului ex-sovietic. Cred că populaţia Republicii Moldova va fi mai aproape de a înţelege pentru ce ar trebui să opteze pentru calea europeană. Vom fi într-un fel în situaţia RDG-ului faţă de RFG. Vom avea modelul vestic, chiar la frontieră, un model care va fi prezentat nu prin intermediul limbii franceze, engleze sau germane, ci chiar prin intermediul limbii române. Asta va conduce probabil şi la anumite schimbări în plan politic în 2009, dacă nu chiar în 2007”, a declarat la BBC Oleg Serebrian.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor