Actiune impotriva fumatului la o scoala din Timisoara: Fumatul nu te face mai interesant!

De Adrian Panduru
Actiune impotriva fumatului la o scoala din Timisoara: Fumatul nu te face mai interesant!
© Tion: Actiune impotriva fumatului la o scoala din Timisoara: Fumatul nu te face mai interesant!
Elevii de la Colegiul Național Bănățean le spun colegilor lor că fumatul nu este o alegere pe care să o facă în viață. Tinerii de la Colegiul Bănățean doresc să transmită un mesaj de încurajare către elevii care nu fumează, să rămȃnă în continuare nefumători, iar pentru cei care au acest obicei să renunțe!

“Fii nefumător astăzi şi în fiecare zi!” se numește acţiunea împotriva fumatului desfăşurată la Colegiul Național Bănăţean, cu ocazia zilei de 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun. Asociația Culturală Iulia Hașdeu au inițiat această acțiune împotriva fumatului.

Miercuri, 31 mai, membrii Consiliului Elevilor împart 700 flyere elevilor din cele 21 de clase V-VIII, ce conțin mesaje cheie care vizează atât efectele nocive ale fumatului asupra sănătății cât şi diverse aspecte sociale.

„De multe ori, în mintea adolescenților, efectele negative ale fumatului asupra stării de sănătate se întâmplă într-un viitor atât de îndepărtat, încât depăşeşte limitele imaginației lor. Unii dintre ei au impresia că, până vor ajunge să resimtă efectele fumatului, se va descoperii cu siguranţă un leac miraculos anticancer. Se pare că simpla cunoaștere la nivel teoretic a riscurilor pe care fumatul îl are asupra stării de sănătate nu este suficientă pentru a-i convinge pe tineri să nu fumeze”, transmit inițiatorii acțiunii.

De aceea, flyere-le împărţite, pe lângă mesajele de tipul “Fumatul cauzează cancer”, sunt completate şi întărite de mesaje care penetrează mai ușor conștiinţa adolescenților, precum: “Ai puterea de a rezista presiunii sociale!”, “Fumatul nu te face mai interesant. Mai interesant este să poți spune: M-AM LĂSAT”, “Fumatul nu te face mai matur!”.

„Prin intermediul mesajului «Nu te lăsa manipulat!», se doreşte ca tinerii să conștientizeze şi să nu se lase influențați de reclamele mascate pe care companiile producătoare de ţigări le practică în mod agresiv în filme, supermarket-uri, incitându-i spre a fuma”, transmit cei care au demarat această acțiune.

Pentru că prevenția începe de timpuriu, nu au fost uitaţi nici cei mai mici dintre elevi. Celor din clasele I-a, le-au fost pregătite fișe cu activităţi specifice vârstei, care au ca scop promovarea unui comportament corect şi sănătos. Această acţiune este susţinută de Asociaţia Culturală Iulia Hașdeu, care asigură premiile, în bani, pentru cele mai bune trei eseuri din cadrul competiţiei interne lansate în Colegiul Național Bănăţean cu tema: Care sunt riscurile fumatului şi ce putem face pentru a avea câți mai puţini adolescenți fumători?

“Există două motive majore pentru targetarea pre-adolescenților şi adolescenților în acţiunea antifumat desfăşurată în rândul elevilor Colegiului Național Bănăţean. Se ştie că: cel mai puternic predictor al fumatului la adulți, este fumatul la vârsta adolescenței; adolescenții care fumează ţigări, sunt mai predispuși să fumeze marijuana, etnobotanice sau să utilizeze alte tipuri de droguri. Astfel, a reuşi să reduci numărul adolescenților care încep să fumeze, înseamnă a avea mai puţini viitori adulți dependenți de nicotină şi un consum mai mic de droguri în rândul adolescenților.

Actuala generaţie de adulți are o responsabilitate morală de a se implica în educația antifumat a copiilor, în încercarea de a-i conștientiza de efectele extrem de nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, de a-i învăța alte moduri de exprimare a personalității şi independenței faţă de lumea adultă, de a nu ceda presiunii grupului, deoarece ca părinţi, ne dorim cu toții, să avem copii sănătoși şi nefumători” a declarat farmacist Raluca Grădinaru, membră a Asociaţiei Culturale Iulia Hașdeu OES, organizație cu scop caritabil.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor