A inceput descentralizarea din invatamant. Au avut loc primele examene in unitatile scolare

De M. S.
A inceput descentralizarea din invatamant. Au avut loc primele examene in unitatile scolare
Procesul de descentralizare din învăţământ a început în Timişoara. Grădiniţele au organizat pentru prima dată examen pentru ocupare posturilor vacante. Dacă marţi au susţinut examen cei care îşi doreau un post de educator calificat, joi a avut loc proba scrisă pentru posturile de educatori necalificaţi. Testări vor avea loc în această perioadă şi în şcoli, pentru ocuparea posturilor rămase libere.

În judeţul Timiş, în învăţămânul preuniversitar sunt disponibile 71 de posturi şi fracţiuni de posturi, după ce mai multe cadre didactice au decis să iasă din sistem sau au intrat în concediu maternal. Pentru prima dată locurile se ocupă prin concursuri organizate în cadrul unităţilor şcolare.

„Organizarea acestor concursuri este responsabilitatea unităţilor de învăţământ. Inspectoratul este prezent cu câte un delegat în aceste comisii de concurs. În ceea ce priveşte aspectele organizatorice, elaborarea subiectelor, corectarea lucrărilor şi rezolvarea contestaţiilor este de competenţa comisiilor numite de consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ”, a precizat inspectorul şcolar general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Timiş, Francisc Halasz.

Din cele 71 de norme didactice disponibile în Timiş, cele mai multe sunt pentru educatori, 30 de posturi. Grădiniţele au organizat concurs pentru ocuparea normelor, însă salariul neatractiv a făcut ca unele locuri pentru educatoare în limba germană să rămână neocupate. „ Nu am soluţionat şi sunt o mare problemă posturile pentru secţia germană. Eu am două posturi. Vom reface din nou acest concurs, am nevoie de oameni. Într-adevăr, este ceva nou. Am avut foarte multe materiale de pregătit. Răspunderea a fost pe capul nostru, nu pe cea a Inspectoratului, ca atare a fost nevoie de mai multă atenţie din partea noastră. Este un pas în plus”, ne-a spus directoarea grădiniţei PP 26, preşedinta Comisiei de examinare.

„În momentul în care o să ne intre în rutină o să câştigăm experienţă în a ne recolta cadrele didactice, asta va trebui să câştigăm şi noi cu timpul, ca să ne facem o reclamă şi să atragem cele mai bune cadre didactice, având în vedere că vom avea posibilitatea să le verificăm, fiind vorba de copilul mic. Aici nu e  de glumă cu cine îţi vine, sigur descentralizarea este un lucru bun pentru directorul care trebuie să îşi facă echipa cu care el va lucra şi trebuie să obţină o performanţă”, ne-a spus directoarea Grădiniţei Nikolaus Lenau din Timişoara, Miralda Beleiu.

În zilele următoare concursuri vor avea loc şi la nivelul şcolilor din Timiş. La Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara este disponibil un post pentru limba spaniolă, iar examenul va avea loc în data de 27 octombrie. „Este un pas înainte în vederea descentralizării, este clar, este o mare responsabilitate pentru şcoală, dar având în vedere că şcoala lucrează cu cadrul didactic, este direct răspunzătoare pentru un cadru didactic, mi se pare nomal ca şcoala să aibă un cuvânt mai mare de spus decât a avut până acum în alegerea unui profesor”, ne-a mărturisit directoarea Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara, Diana Popoviciu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor