A fost inaugurată cea mai înaltă clădire din lume

5Comentarii
A fost inaugurată cea mai înaltă clădire din lume

Astăzi a fost inaugurată cea mai înaltă clădire din lume, Burj Dubai din Dubai. Minunea arhitectonică, cum a fost numită clădirea încă înainte de a fi inaugurată, a fost construită în cinci ani şi jumătate cu 22 de milioane de ore de muncă şi este deja deţinătoarea mai multor superlative.

La 818 metri înălţime şi peste 160 de etaje, Burj Dubai întrece cu peste 250 de metri turnul CN din Toronto, Canada, care a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume timp de 31 de ani.

Turnul colosal este vizibil de la distanţa de 100 de kilometri. Înălţimea sa face ca temperatura exterioară să fie cu opt grade mai mică la etajele superioare faţă de cea de la nivelul solului. Burj Dubai reprezintă o adevărată emblemă a opulenţei acestui emirat, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare interne, ca urmare a scăderii preţurilor cu 50 la sută anul trecut.

În Burj Dubai sunt 1044 de apartamente rezidenţiale de 5 stele, 49 de etaje de birouri şi un hotel Armani, cu 160 de camere răspândite la primele 39 de etaje. Întreaga structură mai include un parc de 11 hectare, 6 minilacuri cu fântâni arteziene şi 3000 de locuri de parcare subterane. Grandiosul spectacol de inaugurare a fost realizat de experţi din Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. Jocuri de lasere, muzică, focuri de artificii şi o fântână arteziană hi-tech au fost ingredientele principale ale acestui show structurat în trei acte, menit să surprindă etapele conceperii şi construirii proiectului Burj Dubai.

Şase mii de oameni au luat parte la ceremonia de inaugurare. Aproape 2.000 de poliţişti şi agenţi de pază sunt desfăşuraţi pe străzi. Lunetişti şi 40 de camere de luat vederi vor supraveghea zona. Din luna februarie la Burj Dubai se vor muta primii din cei 12.000 de rezidenţi. Preţurile locuinţelor din turn au scăzut de la 2.700 de dolari pe metru pătrat în 2008 la mai puţin de 1.350 de dolari pe metru pătrat în prezent. Cel mai înalt zgârie-nori din lume şi-a pierdut anul trecut 50 la sută din valoare, iar anul acesta ar mai putea pierde 30 la sută.

Inaugurarea acestei clădiri a cărei construire a costat nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari, are loc pe fondul îngrijorărilor provocate de recenta criză financiară. Cu toate acestea, autorităţile emiratului au organizat o extravagantă petrecere de inaugurare.

În pofida crizei, nici petrecerea organizată la Dubai cu prilejul Anului Nou nu a fost mai puţin spectaculoasă.

Criza din Dubai a pornit de la una dintre companiile de stat care ţineau în picioare economia emiratului. Dubai World, o megacorporaţie cu activităţi în construcţii faraonice şi investiţii imobiliare în întreaga lume, a cerut o păsuire de 6 luni a datoriilor care se ridicau la astronomica cifră de 59 de miliarde de dolari. Salvarea a venit în ultimul moment din partea emiratului Abu Dhabi, care i-a virat Dubaiului suma de 10 miliarde de dolari pentru a plăti cele mai urgente poliţe.

Sursa: Realitatea.net

 

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor