A fost anuntat castigatorul Premiului Nobel pentru Pace

(Aktualisiert am:
© Foto: pixabay.com

Comitetul Nobel a anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru pace. Este vorba despre Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare.

Potrivit comitetului Nobel, premiul a fost acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare “pentru munca depusă pentru a atrage atenția în privința consecințelor umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare și pentru eforturile extraordinare de a reuși interzicerea acestor arme în baza unui tratat”.

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare este o coaliție formată din organizații non-guvernamentale din 122 de țări, ce activează de zece ani și ce a impus adoptarea unui tratat istoric de interzicere a armei atomice. Țările care dețin deja arme atomice au refuzat invitația.

Premiul, care valorează nouă milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,10 milioane de dolari, va fi înmânat oficial la Oslo, în 10 decembrie. Anunțul câștigătorului a reprezentat finalul săptămânii în care au fost desemnați laureații premiului Nobel pentru Fizică, Chimie, Literatură și Medicină.