A aparut super-morcovul

A aparut super-morcovul
TEXAS – Cercetatorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat in calciu, care ar putea fi inclus in dieta persoanelor bolnave de osteoporoza, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences si preluat de BBC.

Cercetatorii de la Colegiul de medicina Baylor din Texas spera ca super-morcovul sa fie inclus in dieta persoanelor care sufera de boli povocate de deficitul de calciu, precum osteoporoza sau osteogeneza imperfecta (boala oaselor de sticla).

Persoanele care includ in dieta lor noul soi de morcov pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decat cea obtinuta din consumul de morcovi obisnuiti, spun cercetatorii.

Insa leguma trebuie sa treaca printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare.

“Acesti morcovi se cultiva sub monitorizare atenta, intr-un mediu controlat”, a declarat profesorul Kendal Hirschi, coautor al studiului. Pentru a obtine acest soi de morcov, cercetatorii au modificat o gena din structura acestuia care permite calciului sa treaca mai usor prin membranele legumei. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de miligrame de calciu, dar cercetatorii spera sa poata obtine si alte legume bogate in acest mineral.

Produsele lactate constituie sursa principala de calciu, dar unele persoane au alergii la aceste alimente, in timp ce altele nu le consuma din cauza continutului ridicat de grasimi.

Nu este pentru prima data cand morcovul sufera o cosmetizare. Culoarea portocalie prin care este cunoscut astazi morcovul se datoreaza olandezilor, care in secolul al 17-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obtine nuanta steagului lor national.

Ingineria genetica a fost utilizata pentru a se obtine cartofi care contin mai mult amidon si mai putina apa. Acesti cartofi absorb o cantitate mai mica de ulei la prajire, fiind mai sanatosi. Cercetatorii lucreaza acum la un soi de broccoli care contine mai mult sulforafan, o substanta care poate preveni cancerul.

Profesorul Susan Fairweather-Tait, de la Universitatea din East Anglia, a declarat ca alimentele modificate genetic cu scopul de a li se imbunatati continutul de substante nutritive constituie o chestiune de mare importanta in viitor. “Oamenilor li se recomanda sa manance mai putin pentru a preveni ingrasarea, dar multe diete nu mai contin toate substantele necesare organismului”, a spus aceasta, adaugand ca, in ultima vreme, oamenii nu mai privesc cu foarte mare reticenta “alimentele Frankenstein” si ca au inceput sa aprecieze beneficiile pe care acestea le ofera sanatatii.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !