9 mii de lire sterline pentru o păpuşă

1Comentariu
Păpuşa Barbie
Păpuşa Barbie
O păpuşă Barbie din 1965 a fost vândută la o licitaţie din Londra cu preţul record de 9 mii de lire sterline, aproximativ 17 mii de dolari.

La licitaţia organizată de renumita casă Christies au participat colecţionari din întreaga lume, care şi-au disputat o colecţie unică formată din 4.000 de păpuşi Barbie. Colecţia, poate cea mai mare din lume de acest gen, reflectă întreaga istorie şi evoluţie a binecunoscutei păpuşi.

Creatoarea olandeză de modă Ietje Raebal a început să colecţioneze păpuşi Barbie încă de la începutul anilor 60. Iniţial le cumpăra pentru fiica ei dar a început să facă o pasiune pentru aceste păpuşi şi pentru moda lor, colecţionând din ce în ce mai multe – în 2002 adunase deja în jur de 4.000.

Fiica ei, Marina, spune că deşi a crescut într-o casă plină de păpuşi Barbie, ea însăşi abia dacă se juca cu ele. “Nu mă jucam cu ele când eram copil, mă uitam numai la ele şi mi se păreau prea mici, eu preferam să am o păpuşă cât un bebeluş în braţe.” Cred că am avut noroc însă fiindcă dacă m-aş fi jucat cu ele nu ar fi fost într-o condiţie aşa bună acum”, spune Marina.

Cea mai valoroasă păpuşă din colecţie e Gala-Abend.

Marina explică de ce: “Cea mai deosebită şi care are cea mai mare căutare în rândul colecţionarilor este aceasta, doamna în alb. Are o rochie de seară şi un mic carneţel, numit carnet de bal.” “De obicei de la păpuşi lipseşte tocmai acest carnet de bal care se pierde când copiii de joacă. Păpuşa aceasta e deosebită tocmai fiindcă e completă.” “Un alt lucru care o deosebeşte este că are trăsături japonezo-americane, nefiind fabricată pentru vânzare pe piaţa americană ci europeană aşa că americanii care colecţionează păpuşi sunt foarte interesaţi de aceasta.”

Analizând colecţia se pot deosebi toate curentele de modă mari din ultimele patru decenii. Sunt şi păpuşi îmbrăcate în haine inspirate de legende ale stilului, cum ar fi Jackie Kennedy, Grace Kelly sau Twiggy. Potrivit specialistului în păpuşi Barbie al casei de licitaţii Christie’s, Daniel Agnew, colecţia Raebal este una dintre cele mai importante în domeniu.

“Este probabil cea mai mare colecţie scoasă vreodată la licitaţie. Au mai fost şi altele colecţii de păpuţi Barbie vândute înainte dar nici una de asemenea mărime şi de o asemenea calitate.” “Este o colecţie care începe din 1959 şi ajunge până în 2002 şi conţine aproape fiecare model de păpuşă Barbie fabricată în acest răstimp.”

“Toate sunt în stare excepţională, multe sunt obiecte rare şi perfect îngrijite, e visul oricărui colecţionar”, spune Daniel Agnew. Păpuşile Barbie sunt vândute în peste 150 de ţări şi se estimează că la fecare secundă sunt vândute trei păpuşi Barbie.

De ce sunt aceste păpuşi atât de căutate?

“Cred că esenţa succesului e că păpuşile Barbie evoluează încontinuu şi în colecţii se poate vedea cum s-a schimbat de-a lungul anilor”, spune Sarah Allen de la compania Mattel, care fabrică păpuşile Barbie. “Păpuşile Barbie reflectă în mare parte societatea dintr-o anumită perioadă de timp şi azi încercăm să facem exact acelaşi lucru.” “E important să ştii ce vrea publicul – în cazul nostru fetiţele – şi atâta vreme cât păpuşile noastre reflectă ce le interesează pe fetiţe, vor avea succes”, spune Sarah Allen.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor