5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre implantul dentar (P)

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre implantul dentar (P)
Ce este implantologia? Implantologia este specialitatea chirurgicală a cărei menire este înlocuirea dinților lipsă sau afectați de carii, accidente sau de boala paradontală. Datorită progreselor tot mai rapide în practica medicală și în tehnica dentară, ne putem îmbunătăți radical atât sănătatea, cât și viața socială, prin îmbunătățirea sau chiar refacerea danturii noastre.


Înlocuirea dinților pierduți nu este doar o problemă medicală sau de igienă ci și un mod de a ne recâștiga încrederea în noi și mai ales, de a ne elibera de complexe în relațiile cu cei din jur. De aceea, implantologia a devenit una dintre cele mai prețuite proceduri stomatologice.

Dacă ne naștem cu o dentiție provizorie, așa zișii dinți de lapte, ca după aceea să căpătăm dentiția definitivă, pe care rareori reușim să o păstrăm intactă, iată că implantologia ne mai oferă încă o șansă de a păstra un zâmbet veșnic tânăr.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv realizat dintr-un material extrem de rezistent și bine tolerat de organism. În principiu, acesta arată ca un șurub, a cărui menire este aceea de a înlocui rădăcina lipsă a unui dinte natural. Fixarea implantului se face, după caz, imediat după extracție, sau după vindecarea gingiei. Procedura chirurgicală de fixare nu este foarte complicată, dacă o comparăm cu alte intervenții, precum o extracție, să zicem. După o perioadă de timp necesară integrării în masa osoasă a implantului, se trece la următoarea etapă a tratamentului, care constă în atașarea unei alte piese metalice, numită bont protetic. Pe acest bont protetic urmează ca medicul să fixeze coroana, puntea sau proteza care va înlocui dintele lipsă.

Cine poate beneficia de un implant?

În principiu, toate persoanele care au suferit o extracție sau mai multe, pot beneficia de această procedură. Cu toate acestea, există limite impuse de cantitatea și calitatea osului în care urmează a fi fixat implantul, precum și alți parametri, ca poziția sinusului maxilar sau a nervului alveolar inferior.

De asemenea, de mare interes este și starea de sănătate generală a pacientului. Înainte de a începe tratamentul, este foarte important să se facă un set de analize ale sângelui, precum și un set de radiografii speciale, pentru a depista eventuale afecțiuni ale sângelui sau boli precum diabetul.

Poate constitui vârsta o problemă ?

În mod firesc, mulți dintre pacienții care ajung să solicite instalarea unui implant dentar sunt oameni ajunși la vârsta senectuții. Înainte de a începe procedura, aceștia își pun adesea întrebarea dacă organismul lor mai poate suporta o asemenea intervenție. În principiu, orice om care poate suporta o procedură chirurgicală obișnuită (precum o extracție, să zicem) este apt și pentru a beneficia de o astfel de procedură. Evident, chiar dacă tehnica implanturilor este utilizată în ziua de azi în mod curent, e bine să nu uităm că fiecare pacient este unic, iar toate tratamentele pe care le urmează sunt personalizate.

Există anumite afecțiuni cronice în care este contraindicat un asemenea tratament, așa că înainte de a demara orice procedură, specialiștii noștri vor efectua teste și vor analiza cu grijă istoricul medical al fiecărui pacient.

O întrebare esențială: cât de dureros este intervenția unui implant dentar ?

În mod tradițional, tratamentele stomatologice au reputația ca fiind foarte dureroase. Astăzi, datorită progreselor spectaculoase făcute atât în tehnica medicală cât și în medicație, această idee preconcepută nu mai are nici un fundament. Ameliorarea disconfortului și eliminarea durerii este o preocupare constantă a stomatologiei moderne, astfel încât pacienții să poată suporta orice tratament fără frica durerii.

Implanturile dentare înlocuiesc cu succes dinții lipsă, atât din punct de vedere funcțional cât și din punct de vedere estetic.

În mod obișnuit, pentru a putea beneficia de binefacerile acestei proceduri, e bine să avem o stare de sănătate cât mai bună și o masă osoasă la nivelul maxilarelor de calitate. Dar chiar dacă masa osoasă nu este suficient de puternică pentru un implant dentar, medicina modernă oferă destule proceduri de osteosinteză care întăresc suportul osos.

Team Dental Clinic – B-dul C. Brâncoveanu, nr 105. Telefon 0736 613 212
Regulament de plasare a anunturilor