39 de localitati din Timis sunt un pericol telefonic. Nu sunteti atenti, platiti mai mult la factura

De Marcel Hoster
3Comentarii
39 de localitati din Timis sunt un pericol telefonic. Nu sunteti atenti, platiti mai mult la factura
© Tion: 39 de localitati din Timis sunt un pericol telefonic. Nu sunteti atenti, platiti mai mult la factura
Un număr de 39 de localităţi din judeţul Timiş sunt pe lista neagră a celor în care vă puteţi conecta, fără să vreţi, telefonul într-o reţea de telefonie străină, din cauza proastei setări a aparatelor. Aceasta vă poate afecta serios bugetul, tarifele de roaming fiind destul de mari, cel puţin în cazul Serbiei, una dintre cele două ţări care sunt „ameninţarea” telefonică a Timişului.

La final de lună vă treziţi cu o factură telefonică la mobil mare cât un salar. Motivul: sunteţi comozi şi aţi lăsat aparatul setat pe automat. Mai precis, telefonul caută reţeaua cu cel mai puternic semnal şi se conectează la aceasta, chiar dacă este una dintr-o ţară străină. Timişul este sub „ameniţarea” reţelelor sârbeşti şi ungureşti, lungimea graniţei externe a judeţului fiind seminificativă. Nu mai puţin de 39 de localităţi aflate în zona de graniţă sunt vizate de posibilitatea de a vă introduce telefonul în roaming, arată controalele efectuate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Problemele mai mari sunt în cazul reţelelor din Serbia, scumpe „foc” în roaming, cele din Ungaria nu generează decât costuri destul de reduse, având în vedere că este vorba de o ţară membră a Uniunii Europene, unde tarifele de acest tip au fost reduse drastic, urmând a fi eliminate din 2017.

Lista localităţilor timişene care sunt sub riscul roamingului nedorit sunt: Periam, Sânpetru Mare, Igriș, Saravale, Sânnicolau Mare, Cenad, Dudeștii Vechi, Cheglevici, Chereştur, Beba Veche, Colonia Bulgara, Valcani, Nerău, Teremia Mică, Teremia Mare, Comloșu Mare, Comloșu Mic, Jimbolia, Cărpiniș, Checea, Cenei, Uivar, Otelec, Ionel, Foeni, Cruceni, Toager, Giera, Livezile, Banloc, Soca, Partoș, Deta, Denta, Gaiu Mic, Stamora Germană, Moravița, Gherman, Jamu Mare

Evitaţi problemele prin câteva setări simple

Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se află în țară, dar în apropiere de graniță, sunt atenționați de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

Roaming-ul involuntar poate apărea în localitățile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tabletă sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil că echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin următoarele metode: selectarea manuală a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei); solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere; verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul/tableta, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

ANCOM a identificat localități cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la rețeaua unui operator străin, în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localități cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator străin pe toată suprafața localității respective.

Utilizatorii pot consulta lista localităților de graniță identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operator, aici3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor