27 de ambasadori de pe toate meridianele vizitează Oradea

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
27 de ambasadori de pe toate meridianele vizitează Oradea
Prefectul, președintele Consiliului Județean și primarul Oradiei i-au întâmpinat subliniind rolul istoric al Oradiei și al ținutului Crișanei, dar și potențialul economic al zonei. Nu a lipsit nici subiectul dureros al autostrăzii.

Ambasadori din 27 de țări de pe toate continentele sunt prezenți la Oradea, într-o vizită organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Sunt prezenți, printre alții, ambasadorii Rusiei, Indiei, Israelului, Nigeriei și cel al Mexicului.

În sala mare a Instituției Prefectului, la ora 9 a debutat o întâlnire festivă cu cei 27 de ambasadori insoțiți din partea MAE de orădeanul Victor Micula, fost ambasador al României la Budapesta. În discursul său de bun venit, prefectul Ioan Mihaiu a subliniat capacitățile județului Bihor, prezentându-l ca pe unul dintre cele mai dezvoltate județe ale țării. Mihaiu a dat exemple de afaceri de succes în Bihor, inclusiv din domeniul agricol. La acest capitol a exemplificat investiția de succes al unui producător de roșii cherry, cu desfacere în județul nostru.

Prefectul le-a subliniat invitaților străini faptul că la Oradea a funcționat, în Evul Mediu, un observator astronomic și că, în aceeași perioadă, pe la Oradea a trecut Meridianul 0 al mapamondului. Prefectul de Bihor a arătat cum Cristofor Columb a ajuns în Americi folosindu-se de instrumentele Observatorului de la Oradea, ajutându-l pe acesta să fie divinizat de localnici, după ce a reușit să anticipeze o eclipsă, în 1504.

Autostrada lipsă, în discursuri

Atât prefectul Mihaiu, cât și președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor au atins în discursurile lor nevoia de autostradă în județul Bihor, ambii arătându-se optimiști în acest sens. Ioan Mihaiu le-a transmis ambasadorilor că anul viitor vor începe lucrările la autostrada Suplac – Borș, în timp ce Pasztor și-a exprimat speranța că „în 2-3 ani autostrada va fi finalizată, dinspre est spre vest și, cu puțin noroc, va fi realizată una și pe axa nord – sud (Oradea – Arad – n.red.)”.

În cuvântul său, Pasztor a insistat asupra rolului istoric important jucat de Oradea în regiune, cu Cetatea Oradea ca reper în peisajul medieval, pe axa Viena – Budapesta – București. Președintele Județului a subliniat și modul în care diferitele comunități etnice și confesionale conviețuiesc pașnic la Oradea, bisericile dându-și mereu mâna, în problemele importante.

Primarul Ilie Bolojan a ținut să fie scurt în cuvântul său de întâmpinare, arătându-și astfel respectul față de timpul ambasadorilor aflați în vizită pe plaiurile bihorene. Primarul a avut un salut special pentru ambasadoarea Israelului, ținând să amintească faptul că „aproape o treime din populația orașului a fost de origine evreiască”. Bolojan a amintit și de cei „peste 900 de ani de istorie a Oradiei”.

Au mai luat cuvântul Sorin Curilă, președintele Senatului Universității Oradea și ambasadorul Victor Micula, secretar de stat în MAE.

Țările reprezentate

Iată țările pe care le reprezintă ambasadorii acreditați la București, care au făcut deplasarea la Oradea:
Eurasia: Rusia
Europa: Slovacia, Portugalia, Muntenegru, Cehia, Bulgaria, Lituania, Armenia, Belarus, Georgia, Muntenegru.
Orientul Mijlociu: Israel, Irak, Iordania
Asia: India, Indonezia, Pakistan, Malaysia
Africa: Nigeria, R.D. Congo, Egipt, Africa de Sud, Sudan, Algeria, Tunisia
America: Chile, Mexic, Peru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor