2.500 de minori plecaţi în străinătate

Copiii străzii
Copiii străzii
Cel puţin 2.000-2.500 de minori români sunt plecaţi în străinătate, neînsoţiţi de părinţi sau alte rude. Cei mai mulţi dintre ei se află în Italia, în jur de 1.500 după estimările autorităţilor italiene.

În afară de Italia, copii români se mai află şi în Franţa, Spania, Ungaria, Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Secretarul de stat Bogdan Panait, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, spune că, până anul trecut, legea era destul de permisivă şi, prin urmare, copiii puteau pleca relativ uşor din ţară din proprie iniţiativă sau puteau fi scoşi de cei care aveau interes să facă bani de pe urma lor, în alte ţări.

Bogdan Panait spune că, de anul trecut, numărul copiilor care reuşesc să iasă din ţară neînsoţiţi a scăzut foarte mult, graţie restricţiilor introduse la vamă şi care prevăd ca ambii părinţi să îşi dea acordul pentru acest lucru.

Statul român este interesat să-i aducă înapoi în ţară pe copiii români, afirmă secretarul de stat. În acest sens, cu Spania şi cu Franţa există, de pildă acorduri care prevăd că toate cheltuielile de repatriere a acestor copii sunt suportate de autorităţile ţărilor respective.

Cu Italia, însă, unde se află de altfel cea mai mare parte din copiii neînsoţiţi, lucrurile par să nu decurgă atât de uşor. Oficialul român spune că o autorităţile din Italia şi-au exprimat şi îndoiala că acei copii, odată repatriaţi, vor fi protejaţi şi li se va acorda atenţia necesară.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului spune însă că România este pregătită să-şi primească înapoi copiii şi că există deja 12 aşa-numite centre de tranzit, unde aceşti copii să fie cazaţi până când vor putea fi reuniţi cu familiile lor sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, se vor găsi alte soluţii pentru ei.

Centrele sunt situate în zonele din care se pare că provin cei mai mulţi dintre copiii aflaţi acum peste graniţă şi anume Oltenia, pe graniţa de vest şi, de asemenea, în nordul României. Aceste centre sunt însă aproape goale, spune Bogan Panait, din cei peste două mii de copii români plecaţi în străinătate autorităţile reuşind să aducă înapoi, până acum, doar câteva zeci.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor