Învăţământul preuniversitar a suferit în ultimii ani cele mai multe schimbări

Reactualizat la:
Învăţământul preuniversitar a suferit în ultimii ani cele mai multe schimbări
Toţi cei care au condus Ministerul Educaţiei au văzut diferit modul în care trebuie reformat sistemul. Majoritatea miniştrilor au iniţiat schimbări semnificative, spre disperarea elevilor.

Coincidenţă sau nu, fiecare ministru a impus un alt sistem de admitere în liceu. Cel care a început să reformeze sistemul a fost social democratul Andrei Marga, cel care a introdus examenul de capacitate.

Un alt ministru PSD, Ecaterina Andronescu, a hotărât ca elevii să fie repartizaţi la liceu cu ajutorul computerului, dar pe baza examenului de capacitate şi a mediei din anii de gimnaziu.

În 2004, ministrul Alexandru Athanasiu a decis să renunţe la examenul de capacitate şi l-a înlocuit cu testele naţionale. Elevii care promovau examenul erau repartizaţi la liceu computerizat, în ordinea mediilor obţinute.

La niciun an după decizia lui Athanasiu, ministrul Mihail Hărdău a propus ca testele naţionale să fie înlocuite de tezele unice. Acestea urmau să fie susţinute de elevi începând cu clasa a VII-a, iar pe baza notelor obţinute, aceştia să poată intra la liceu.

Şi actualul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a dorit să schimbe procedura de admitere în liceu prin eliminarea testelor naţionale. Potrivit proiectului legislativ propus de Adomniţei, elevii vor susţine din clasa a VII-a până în clasa a IX-a câte trei teze unice pe semestru, iar admiterea la liceu se va face pe baza mediei dintre cele 18 note obţinute la tezele din cei trei ani. Testele naţionale vor fi desfiinţate, elevii vor intra la liceu pe baza notelor de la tezele cu subiect unic, iar liceele cele mai căutate vor putea organiza examene de admitere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor