În luna aprilie 2009 vom avea Bega curată

8Comentarii
În luna aprilie 2009 vom avea Bega curată
Operaţiunea de decolmatare a Begăi continuă cu succes, deocamdată pe partea aflată în zona Timişoara. În continuare, pentru realizarea lucrărilor pe Bega sosesc utilajele necesare.

Dacă totul decurge cum trebuie iar banii necesari vor fi asiguraţi cu promptitudine, în aprilie se doreşte finalizarea lucrărilor de curăţare pe partea aflată în zona Timişoarei, am aflat de la Titu Bojin, directorul Direcţiei Apelor Banat. Problema depozitării nămolului rezultat în urma decolmatării pare rezolvată. În acest scop există alocate 25 de hectare pentru depozitarea mâlului de la lucrăile din Timişoara. De asemenea, pentru următoarea parte a lucrărilor există alocate 7,69 hectare la Sânmihai şi alte 9,5 hectare la Uivar. Terenurile au fost acordate Direcţiei Apelor prin hotărâri de de consiliu local. Disponibilizarea suprafeţelor respective s-a realizat prin concesiune pe 10 ani, gratuit, dar având destinaţie strictă special pentru depozitarea nămolului. Cei de la ape pot să redea terenurile la administraţii şi mai repede, dar nămolul va trebui depozitat în condiţii de siguranţă, terenul din nou nivelat şi redat în condiţii optime pentru a se putea reda circuitului agricol. Anul acesta, Direcţia Apelor Banat a avut un buget de 970 de miliarde de lei pentru investiţii şi dotări, din care care 140 de miliarde de lei vechi fonduri proprii. Pentru prima dată au fost alocate 45 de miliarde pentru investiţii. Titu Bojin ne-a garantat că o dată lucrările finalizate, canalul Bega nu va fi abandonat, vor fi în continuare realizate lucrări de întreţinere. „În primii ani, banii necesari vor fi mai puţini, va fi nevoie doar de operaţiuni de supraveghere a cursului apelor”, ne spunea Bojin. Pentru moment, o primă decolmatare a fost deja efectuată, se va trece la efectuarea efectivă a ridicării nămolului. În acest scop, la Timişoara va sosi o barjă specială cu o capacitate de ăncărcare de 150 de metri cubi, urmând ca zilnic să fie ridicat nămolul şi transportat către locurile special amenajate, cantitatea prognozată fiind de câte două barje pe zi. Pentru uşurarea transportului se vor instala, pe mamul Begăi, conducte speciale pentru transportul prin pompare a nămolului. Dacă totul decurge bine, în 2010 se va termina decolmatarea.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor