2009 începe cu scumpiri la băutură şi benzină

8Comentarii
2009 începe cu scumpiri la băutură şi benzină
Odată cu majorarea cursului de schimb la care se calculează accizele, carburanţii şi băuturile alcoolice se scumpesc cu 3% de la 1 ianuarie. Mai târziu vin ţigările. Cel mai mult creşte taxa auto, cu 11,3%, taxă care a fost deja triplată .

Noul curs de referinţă pentru finanţele româneşti înseamnă o creştere în bloc a accizelor cu 11,3%. Pe lângă asta, multe accize cresc la 1 ianuarie, conform calendarului de aliniere la valorile minime aplicate în UE. Un lucru este sigur: toate produsele care poartă accize sau alte taxe în euro se vor scumpi de la 1 ianuarie, cu excepţia ţigărilor, al căror preţ a crescut în avans.Influenţele în preţul carburanţilor vor fi destul de importante. Acciza are o pondere în preţul benzinei de aproximativ 35%, iar în cel al motorinei de circa 26%. Pe lângă sporirea costului pe diferenţa de curs, carburanţii vor avea de la 1 ianuarie şi accize mărite. Astfel, în afară de creşterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzină şi de la 325 la 336 de euro pe tona de motorină. În final se va ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorină şi una de 12 bani la litrul de benzină. A doua categorie de produse care primesc, pe lângă influenţa cursului, o majorare de valoare a accizei sunt ţigările. Acciza se va majora programat, la 1 ianuarie, conform calendarului convenit cu UE, de la 50 de euro pe mia de ţigarete la 61,2 euro la mia de ţigarete. La nivelul anului 2010, acciza ar trebui să ajungă la 74 de euro. Cu toate acestea, producătorii nu vor opera majorări de preţ la 1 ianuarie, această alegere fiind permisă de faptul că preţul ţigărilor a fost crescut în avans. Fabricanţii au procedat aşa pentru a atenua efectul creşterii accizelor. „Pe 1 ianuarie nu vom face nici o majorare de preţ, însă urmează o sporire de 20 de bani până la finalul anului“, ne-a declarat Adrian Popa de la British American Tobacco (BAT). Astfel, finalul anului ne va prinde cu un preţ la cea mai vândută categorie de ţigări (Kent, Marlboro) de 6,5 lei pe pachet. Ultima majorare de preţuri a avut loc în octombrie, când cea mai vândută categorie de ţigări s-a scumpit cu 30 de bani, la 6,3 lei.

Sursa: freenews.ro8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor