200 de ani de credinta, istorie si traditie la Becicerecu Mic. Invitatie la Kerwei

De Corina Eva
Biserica romano-catolica din Becicherecu Mic implineste 200 de ani
Biserica romano-catolica din Becicherecu Mic implineste 200 de ani
În 6 noiembrie, credincioșii catolici din Becicherecu Mic vor sărbători 200 de ani de la înființarea Bisericii Romano- Catolice. Este o zi specială, un moment de referință din viața întregii comunități, în special cea a membrilor șvabi. Cu acest prilej va avea loc și tradiționalul Kerwei.

 

În data de 29 mai 1810 a fost pusă piatra de temelie a Bisericii Romano-Catolice din Becicherecu Mic. Prin donațiile credincioșilor din comună, lăcașul de cult a fost mobilat și au fost achiziționate numeroase picturi. În luna noiembrie 1811, episcopul Paul Nemethy a sfințit biserica în onoarea Sfintei Maria. Preotul bisericii a fost la aceea dată Ștefan Karady. În 1832 a fost cumparată prima orgă de catre preotul Stephan Oltvanyi.

Biserica romano-catolica din Becicherecu Mic implineste 200 de ani

Un secol de la sfințirea bisericii a fost aniversat în 1911, organizator fiind preotul Julius Wieselmayer. În primul război mondial, toate cele trei clopote au fost rechiziționate de autorități, fiind topite pentru folosința industriei de război. La doi ani după terminarea primei conflagrații mondiale, în anul 1920, au fost cumpărate trei clopote. Printre preoții care au slujit perioade mai lungi și care au avut o activitate deosebită se pot aminti: Wilhelm Dewald, Michael Willjung și Hans Schmidt. Lăcașul a cult a fost afectat și de două puternice furtuni: în 27 iunie 1982 și în 28 iulie 1998.

Kerwei 2011

La ora 10, conform tradiției, se va forma Alaiul de Kerwei. Apoi pe străzile comunei va avea loc parada portului popular german, la care sunt invitate și oficialitățile locale. La ora 14, la Biserica Romano- Catolică, preotul paroh Dumea Bonaventura va oficia slujba religioasă prilejuită de Hram. De la ora 17, la Căminul Cultural, va începe tradiționalul bal.

Traditionalul bal se va deschide la Caminul cultural din localitate

Organizatorii Kerwei-ului din acest an sunt familiile Kilcher Johann și Anna, Sechi Peter și Anna susținute de Comunitatea Catolică din Becicherecu Mic. De asemenea, evenimentul este sprijinit de Primăria și Consiliul Local Becicherecu Mic, aleșii locali alocând, pentru buna desfășurare a sărbătorii, suma de 4.500 de lei. La aniversarea celor 200 de ani de existență a Bisericii Romano- Catolice, alături de locuitorii comunei, vor lua parte și mulți dintre cei stabiliți în Germania, dar care trăiesc cu sufletul în Becicherecu Mic.

„Este un moment deosebit în viața comunității, a tuturor locuitorilor, indiferent de credință și etnie. Îmi face o deosebită plăcere să iau parte la acest eveniment. Vă aștept pe cât mai mulți dintre dumneavoastră, în data de 6 noiembrie 2011, la o zi deosebită din istoria comunei în care locuim” a spus Constantin Buzatu, primar Becicherecu Mic.

 

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor