1 Iunie – ziua copilului din noi

2Comentarii
1 Iunie – ziua copilului din noi
Ziua de 1 Iunie este recunoscută ca o sărbătoare a celor mici, în special în fostele ţări comuniste, în timp ce vesticii o celebrează la alte date şi, în general, nu îi acordă o atenţie prea mare.

În România, există Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC). Misiunea ANPDC este de a monitoriza respectarea drepturilor tuturor copiilor şi de a lua toate măsurile “pentru a contribui la crearea unei societăţi demne pentru copii, implicând în acest proces autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, societatea civilă, părinţii şi copiii”.

Ziua Copilului a început să fie sărbătorită din 1925, când, la Geneva, a avut loc o conferinţă mondială pentru protejarea şi bunăstarea copiilor. Reprezentanţii celor 54 de ţări participante au elaborat Declaraţia privind Protecţia Copilului, axată pe combaterea sărăciei, a exploatării copiilor şi pe numeroase aspecte legate de educaţie.

În urma acestei întâlniri, mai multe state participante au convenit să desemneze o Zi a copilului, zi ce a fost sărbătorită pentru prima dată la San Francisco, în acelaşi an, pe 1 iunie.

Sărbătoarea a fost instituită pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă minorii, în special cei din ţările comuniste. La 20 noiembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului şi, 35 de ani mai târziu, la aceeaşi dată, Convenţia privind Drepturile Copilului. După semnarea Convenţiei, UNESCO a stabilit ca data de 20 noiembrie să fie Ziua Universală a Copiilor.

Cu toate acestea, în unele state ca Japonia, Turcia şi Brazilia, Ziua Copilului este sărbătorită în funcţie de istoria naţională a respectivei ţări.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor