1 Decembrie, Ziua Naţională a României

7Comentarii
1 Decembrie, Ziua Naţională a României
Astăzi este Ziua Naţională a României. O zi de sărbătoare pentru o ţară întreagă şi 22 de milioane de cetăţeni.

O zi a manifestărilor speciale, a spectacolelor şi a celebrării obiceiurilor. O zi încărcată de istorie, în care omagiem eroii din trecut şi vorbim despre cei din viitor. Este ziua în care Capitala devine scena paradei militare, iar apoi sărbătoarea se mută de la Arcul de Triumf în centrul oraşului.
Cei care vor să asiste la un spectacol folcloric sunt aşteptaţi la ora 18 în Piaţa Universităţii. Cei dornici de mişcare pot veni, diseară, la patinoarul din Piaţa Unirii.
Punctul culminant îl reprezintă aprinderea instalaţiilor stradale de Crăciun şi a bradului din centrul Parcului Unirea. Începând cu ora 19, ghirlande de beculeţe, plase şi tuburi luminoase vor înveseli principalele zone ale Capitalei şi marile artere de circulaţie.
Sărbatoarea naţională deschide seria manifestărilor organizate de edili luna aceasta. Pe data de 5 decembrie, în Parcul Cişmigiu se va inaugura cel mai mare patinoar în aer liber din Europa, iar la jumătatea lunii se va deschide, la Piaţa Unirii, un Târg de Crăciun.
Pe 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, se împlinea idealul naţional al românilor: Marea Unire. Ziua avea să se transforme în sărbătoare naţională după mai bine de şapte decenii, în iulie 1990. Însă ţara noastră a cunoscut trei zile naţionale, sub trei regimuri diferite: monarhie, comunism şi democraţie.
Până în 1947, ziua naţională a fost sărbătorită pe 10 mai, pentru a marca începutul dinastiei române, prin proclamarea Principelui Carol I ca domnitor şi apoi rege al României. Ziua era marcată cu festivităţi ale elevilor, studenţilor, meşteşugarilor şi negustorilor îmbrăcaţi în costume populare. Sărbătoarea de 10 mai a dispărut din calendarul oficial românesc după 1948.
Odată cu instalarea regimului comunist, ziua naţională se muta pe 23 august. Serbările de stradă şi spectacolele gigant au rămas imagini adânc întipărite în memoria românilor, ca şi cântecele patriotice intonate de miile de pionieri şi muncitori scoşi la defilare.
După căderea regimului comunist, ziua tuturor românilor a primit o semnificaţie naţionalistă, iar ziua naţională se sărbătoreşte cu mai puţin fast. De altfel, anul acesta parada militară va fi organizată numai la Bucureşti.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor