Presa internaţională, despre independenţa Kosovo

Presa internaţională, despre independenţa Kosovo
Kosovo este subiect de primă pagină în presa internaţională de luni.

Agenţiile şi ziarele din lumea întreagă scriu despre declaraţia de independenţă de la Priştina, despre susţinătorii şi opozanţii noului stat, precum şi despre poziţia acestuia în Europa.

Ziarul “Le Monde” anunţă că visul de independenţă al albanezilor din Kosovo a devenit realitate. Jurnaliştii francezi fac o prezentare detaliată a evenimentelor de duminică, în care vorbesc despre declaraţia de independenţă semnată în Parlament, cele două steaguri arborate pe străzi, precum şi despre incidentele violente de la Mitroviţa.

În acelaşi context, BBC News prezintă povestea unui tânăr albanez care a emigrat din Kosovo în Marea Britanie, în anii războiului civil. Duminică, bărbatul a revenit în Kosovo, pentru a sărbători independenţa şi spune că este una dintre cele mai fericite zile din viaţa sa.

Provincia Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia, titrează şi The New York Times. Acelaşi ziar scrie totodată despre nevoia celui mai nou stat al Europei de a fi recunoscut pe plan internaţional.

Agenţia Associated Press semnalează opoziţia Rusiei, aliat al Serbiei, care a cerut duminică, în cadrul Consiliului de Securitate, anularea declaraţiei de la Priştina.

În paralel, Reuters face cunoscută poziţia Chinei faţă de această situaţie. Beijing-ul şi-a exprimat, luni, profunda îngrijorare faţă de o posibilă destabilizare a Balcanilor şi a îndemnat cele două părţi implicate să reia negocierile.

În ciuda opoziţiei Serbiei şi a Rusiei, autorităţile de la Priştina beneficiază însă de un aliat puternic – Statele Unite. Potrivit Agenţiei France Press, preşedintele George Bush, aflat zilele acestea într-un turneu în Africa, a ţinut să reafirme sprijinul american asupra Kosovo.

Proclamarea independenţei Kosovo a agitat spiritele şi în rândul politicienilor maghiari din România.

Parlamentarii UDMR au salutat în cor evenimentele de ieri şi militează pentru ca România să se alăture statelor care au recunoscut independenţa provinciei.

Mai mult, reprezentanţii Uniunii au potenţat importanţa evenimentului şi au făcut o paralelă între situaţia minorităţilor din fosta Iugoslavie şi cea a minorităţii maghiare din România.

Un parlamentar şi un europarlamentar, Antal Arpad Andras (deputat UDMR) şi Csaba Sogor (fost senator UDMR, actual eurodeputat), au plecat către Priştina pentru a vedea „pe viu“ momentul în care pe harta Europei va apărea un nou stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor