Prefectura consideră discriminatorie taxa pentru tranzitarea Timişoarei

32Comentarii
Prefectura consideră discriminatorie taxa pentru tranzitarea Timişoarei
Taxa de tranzit pentru transportatori nu va fi pusă în aplicare… deocamdată. Prefectura Timiş a decis atacarea Hotărârii Consiliului Local Timişoara prin care se stabileşte procedura de administrare a taxei de tranzit pentru vehiculele de transport marfă mai mari de 7,5 tone care tranzitează Timişoara, deoarece este discriminatorie.

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a declarat că Hotărârea Consiliului Local 445 din 15 decembrie 2009 este discriminatorie şi încalcă directivele Uniunii Europene deoarece se aplică doar acelor autovehicule care nu sunt înmatriculate în Timiş.

Introducerea taxei de tranzit a fost stabilită printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în mai 2009, la sfârşitul anului trecut fiind aprobată, printr-o altă hotărâre de consiliu, cea atacată acum de prefect, procedura de administrare a acestei taxe.

Băcală a afirmat că s-a consultat cu Serviciul Juridic din cadrul Prefecturii Timiş şi a decis atacarea acestei hotărâri în contencios în instanţă. În consecinţă, până la soluţionarea litigiului, această hotărâre care stabilea o taxă de 200 de lei pentru fiecare vehicul cu masa mai mare de 7,5 tone care tranzitează Timişoara nu va putea fi pusă în aplicare.

Prefectul a ţinut însă să menţioneze că, dacă această hotărâre va fi modificată, în sensul că taxa se va aplica şi pentru vehiculele care sunt înmatriculate în Timiş, atunci ea va deveni legală şi va putea fi pusă în aplicare.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu dau înapoi şi spun că ceea ce face prefectul este, cităm, „o dovadă de rea-voinţă”. „Este normal ca taxa să se aplice doar pentru autovehiculele care sunt din afara judeţului Timiş, atâta timp cât este o taxă de tranzit. Nu este o taxă de utilizare a drumurilor publice din Timişoara. Suntem obişnuiţi deja cu atacurile domnului prefect şi impresia noastra este că acesta încearcă să blocheze absolut orice proiect care ar putea fi benefic, într-un fel sau altul, pentru Timişoara. Dacă domnul prefect ar fi dorit neapărat să atace această taxă, putea să o facă în luna mai a anului trecut, când a fost adoptată hotărârea de consiliu local, nu să aştepte mai bine de şapte luni pentru a încerca să blocheze proiectul în momentul în care deja se lucrează la punerea lui în aplicare. Până la urmă este şi o dovadă de rea-voinţă din partea domnului prefect”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.

Împotriva taxei de tranzit s-a pronunţat şi Uniunea Naţională a Transportatorilor din România, care a considerat aberantă introducerea acesteia şi a solicitat anularea ei deoarece pentru drumurile europene şi naţionale care se intersectează în Timişoara nu există variantă ocolitoare.

Noua taxă ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul anului, însă Primăria Timişoara a decis introducerea ei abia de săptămâna viitoare deoarece municipalitatea nu încheiase contractele cu benzinăriile pentru plata acestei taxe.

 32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor